Ja takk – mer høne til folket!

I dag sendes første episode av fire programmer der Forbrukerinspektørene på NRK vil få verpehøna tilbake i norske butikkhyller.

- Det er viktig å utnytte ressursene best mulig, så fremt dyrenes velferd er ivaretatt og produktene er etterspurt i markedet, sier Svein-Erik Eide, sjef for kommunikasjon i KLF. - NRK skal ha skryt for å by opp til bransjedugnad for mer høne på kjøkkenbenken. Hønsekjøtt er veldig smakfullt, og om forbrukerne ønsker seg mer i butikkene vil våre medlemsbedrifter selvsagt dekke dette behovet, gitt at det er betalingsvilje, sier han. For noen tiår siden ble de aller fleste norske verpehøns slaktet og brukt som mat, men salget falt og stoppet etter hvert helt opp. I dag er det om lag 10 prosent som går til slakt og blir til mat. Ytterøykylling står for det meste av denne produksjonen. Flere faktorer spiller inn når hønsekjøtt ikke er å finne i butikkene. I takt med kyllingkjøttets økende popularitet hos forbrukerne, nye mattrender og et hektisk hverdagsliv, har hønekjøttet blitt et stadig mindre vanlig innslag på norske middagsbord. Samtidig har både Toten Eggpakkeri og Ytterøykylling vært pådrivere for å få mer høne ut til forbrukerne. Ytterøykylling produserer nå rundt 300 000 høns årlig, men sier de kunne solgt det dobbelte. – Det er trist at så mye godt hønsekjøtt går til å lage betong. Mest mulig bør slaktes og brukes til mat, sier daglig leder Lasse Kjønstad. Det er lett å få avsetning på det billige hønsekjøttet, og vi ønsker definitivt å ta imot flere høner til slakting. Toten Eggpakkeri har over flere år vært pådriver for bedre utnyttelse av høner. - Allerede i 2013 lanserte vi langtidstrukne, økologiske posehøner fra Toten sammen med forsvaret, Norgesgruppen og Nofima. Prosjektet ble etter hvert skrinlagt på grunn av at ingen kunne slakte hønene lokalt, sier daglig leder i Toten Eggpakkeri Ernst Ole Ruch. Ruch har sammen med SINTEF jobbet videre med ideen om effektiv slakting, slik at økologiske høner kan brukes til mat. Innovasjon Norge vurderer i disse dager en søknad fra Toten Eggpakkeri på å få opp et mobilt slakteri som gjør det mulig å slakte rundt 3000 høner per dag. – Det vil endelig gjøre at vi kan utnytte denne fantastiske ressursen som høna er, sier Ruch.
Ernst Ole Ruch har tidligere presentert hønsefrikassé basert på langtidstrukne, økologiske posehøner fra Toten.
Ernst Ole Ruch har tidligere presentert hønsefrikassé basert på langtidstrukne, økologiske posehøner fra Toten.
Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund og Nortura har over mange år jobbet med å løfte verdien på verpehøner. - Siden forbrukerne det siste tiåret har valgt kylling fremfor høne har vi måtte finne alternative måter for å få verdi ut av verpehønene, sier Eide. Gjennom selskapet Biosirk produseres det ikke kun sement, men biodrivstoff, gjødsel og dyrefôr. Det forskes fortløpende for å finne nye bruksområder og mer verdi av hønene. - Om NRK klarer å få til det vi ikke har klart – å høne tilbake på kjøkkenbenken, er det veldig positivt. Vi vil selvsagt bidra til at denne dugnaden skal lykkes, avslutter Eide.

Siste saker