Du er her: Forsiden / Aktuelt / NRK-film viser dyrevelferdsbrudd

NRK-film viser dyrevelferdsbrudd

Onsdag 19. juni sender NRK Brennpunkt en film om norske svineprodusenter.

- Der opprørende å se hvordan dyrene i filmen blir behandlet, sier Bjørn-Ole Juul-Hansen, adm. direktør i KLF. Illustrasjonsfoto: Ole Marius Aune Sandmo, Norges Bondelag.

Ut fra forhåndsvisningene av filmen rapporteres det at filmen viser situasjoner der dyr blir dårlig behandlet, samt grove regelverksbrudd.
– Det er flere forhold som kommer frem i filmen som er helt uakseptable. Dyr skal behandles godt og regelverket skal følges. Næringen har i flere år jobbet med å få bedre systemer og styring for å ivareta dyrevelferden, sier adm. direktør i KLF, Bjørn-Ole Juul-Hansen.

Piraya Film står bak den nye dokumentarfilmen. Filmselskapet lagde også den omstridte dokumentaren «Pels». Også dokumentaren Grisenæringens hemmeligheter baseres på skjulte opptak i 2013-2016 fra flere grisehus.

Griseindustriens hemmeligheter (NRK Brennpunkt - 19.06.2019)

Bildene var ikke ventet

Mattilsynets årsrapporter om dyrevelferd (resultater fra svinehold 2015-2018), viser at dyrevelferdssituasjonen er god. De prioriterer å føre tilsyn i besetninger der de mener det er størst sannsynlighet for å finne avvik. Til tross for dette er resultatene i hovedsak gode.

Les mer på egen side for rapporter om dyrevelferd på mattilsynet.no og siste rapport fra 1. tertial 2019 - Mattilsynets arbeid med dyrevelferd.

– Mattilsynet gjør en svært viktig jobb. I 2018 gjorde de 850 tilsynsbesøk i norske svinebesetninger. Mattilsynet forvalter regelverket og fører tilsyn, mens bonden har ansvaret for det daglige dyreholdet og for at dyra har det godt, sier Juul-Hansen. – Vårt inntrykk er at Mattilsynets medarbeidere i alle hovedsak utfører sitt arbeid grundig, etterrettelig og med fokus på dyrenes helse og velferd.

– Filmen skaper et inntrykk av at klippene som vises gjelder hele næringen. Det er opprørende å se hvordan dyrene i filmen blir behandlet, men vi kjenner oss ikke igjen. I Norge har vi mange flinke svinebønder som jobber hardt for at dyra skal ha det bra og være friske.

Slik dokumenteres dyrevelferden i norske svinebesetninger (Animalia.no)

Juul-Hansen er tydelig på at hele næringen fortsetter sitt arbeid med å forbedre dyrevelferden for gris.

– Det siste halvannet året har vi spesielt jobbet med dyrevelferd for gris. Som bransje er vi nå tydeligere på hvilke forventninger vi har til bøndene og andre i verdikjeden når det kommer til dyrevelferd, og hvilke konsekvenser det får når regelverket ikke blir fulgt, sier han.

NRK avviser at dei slepp til aktivistar (Nationen - for abonnenter - 19.06.2019)

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt

Annonser