Økte kvoter gir økt press i det norske markedet

Norge og EU er enige om å øke den tollfrie importkvoten for kjøttprodukter med 2.550 tonn.

- Å utvide handelen med EU gjennom regelmessige forhandlinger av artikkel 19 er en del av EØS-avtalen. Det aksepterer vi. Noen av endringene som kom vil bli krevende for bransjen, sier adm. direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen i KLF.

Han mener en økning på 1600 tonn av hele slakt bør være mulig å håndtere tatt i betraktning hvor stor importen har vært de siste årene, men synes ikke det er ideelt.

- Hele verdikjeden, både bønder og bransje jobber nå aktivt med å øke norsk storfekjøttproduksjon. Resultatene kommer vi til å se om noen år, gjennom mindre underskudd. Men å få opp volum på storfe tar tid, og det er ikke ideelt  at vi nå gir bort markedsmulighetene til EU mens vi venter, sier han.

Juul-Hansen er mer bekymret for at det åpnes for import av ytterligere 300 tonn ribbe med toll på 15 kroner.
- Før jul i 2016 ble markedet dekket uten import – med et nødskrik. Men med bruk av administrativ nedsatt toll for ribbe er det mulig å styre importen på en god måte i forhold til behovet vi har.

- Med løsningen som nå foreligger må vi regne inn ytterligere 300 tonn importribbe i et marked uansett hvordan balansen er i markedet. Vi vil også se at prisnivået i Norge blir sterkt påvirket av prisnivået i EU på sikt, siden en har gitt den nye importen en fast kronetoll. Over tid vil jo norske priser stige og verdien av fast toll på 15 kroner vil falle; dette er ingen ønskesituasjon sier Juul-Hansen.

De er også en økning av eksisterende importkvoter kylling, skinke, pølse og andebryst. De økte importkvotene på kylling er på 150 tonn, skinke inkl. skåret vare (omregningsfaktor 1,15)  gir 200 tonn, pølser på 200 tonn og andebryst på 100 tonn er heller ikke bare enkelt.

- 100 tonn andebryst er veldig mye og vil helt klart påvirke det norske markedet. Produksjonen av and vokser jevnt og trutt i Norge for tiden, og dette var ikke det vi trengte for økt norsk andeproduksjon, avslutter Juul-Hansen.

Siste saker