Du er her: Forsiden / Kjøtt & Eggprodusenten / Leder / Viktige avtaler inngås

Viktige avtaler inngås

Leder nr. 02 /2017, av redaktør Per A. Sleipnes.
– Her kan det åpne seg nye muligheter som både norske bønder og norsk kjøttbransje kan få nytte av.

Det inngås viktige avtaler knyttet til norsk landbruk om dagen. Landbruks- og matminister Jon Georg Dale og hans kinesiske ministerkollega Zhu Shaping, undertegnet nylig en protokoll som skal regulere karantene og helsekrav for eksport av genmateriale fra Norsk rødt fe fra Norge til Kina.

Ikke lenge etterpå ble representanter for de tre største private slakteriene her i landet enige med Nortura og Norsvin om felles satsing på griserasen Duroc. Også denne avtalen kan i et lengre tidsperspektiv bidra til eksport av genmateriale fra Norge til et land som Kina.

Arbeidet med å eksportere genetisk materiale av storfe til Kina startet allerede i 2008. Kina har nemlig et mål om å øke produksjonen av fersk melk til barn. Protokollsigneringen betyr at kinesiske barn i fremtiden kan komme til å drikke melk fra kyr basert på genmaterialet fra Norsk rødt fe (NRF). Det er det grunn til å være stolt av.

På samme måte kan norsk gris med Duroc-gener komme til å bli et nytt eksportprodukt til det store landet i øst. Og det er litt historisk sus over denne Duroc-avtalen. Gjennom mange år var ikke  kjøttsamvirket villig til å la de private aktørene få ta del i denne grisen. Nå er tingene endret.

Det er med andre ord ikke bare tøvær i forholdet mellom Norge og stormakten i øst, men også mellom aktørene i norsk kjøttbransje. Og apropos Kina: Landet eksporterte i 2015 jordbruksprodukter til Norge for rundt 1600 millioner kroner, mens Norge på sin side eksporterte jordbruksprodukter for 110 millioner kroner til Kina – i hovedsak tilberedte næringsmidler, huder og skinn og drikkevann. Her kan det åpne seg nye muligheter som både norske bønder og norsk kjøttbransje kan få nytte av.

Et stikkord i den sammenheng er biprodukter fra norske slakterier. Norske jordbruksprodukter holder høy kvalitet knyttet til mattrygghet, dyrehelse og plantevernmidler. I kommende forhandlinger med Kina vil det fra norsk side være interessant å komme inn på det kinesiske markedet både med genmateriale og produkter fra slakteriene vi selv ikke bruker.

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøtt- & Eggprodusenten.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt

Annonser