Du er her: Forsiden / Om KLF / Kronikker

Kronikker

Kyllingutfordringene – nok en gang

Her var det mørkt, sa den blinde merra, og stanga øyet i lysbryter'n, synger Øystein Sunde i «Det året det var så bratt». Teksten passer like bra til Nationens dekning av utfordringene i kyllingsektoren, i et år som virkelig har vært bratt. (Denne kronikken ble trykket i Nationen 16. februar 2016).

Viktig med norsk matproduksjon!

Debatten etter at Markedsbalanseringsutvalget la fram sin rapport, er så vidt i gang. Kampen om virkelighetsforståelsen om hva rapporten egentlig sier, vil bli tøff, ettersom disse fortolkningene legitimerer debattantenes valg av løsning. (Kronikk på trykk i Nationen 03.08.2015).

Ikke harseler med suksess

En harding fortale meg en gang at det var flaks at folk bosatte seg i Hardanger før det moderne byråkratiet kom på banen. (Kronikk på trykk i Dagligvarehandelen 03.03.2015).

Kyllingproduksjon over dagens konsesjonsgrense

I 1975 ble det innført konsesjonsplikt for kylling; det vil si at alle som den gang ønsket å produsere over et gitt volum måtte ha konsesjon. I 2004 ble grensen for å drive uten konsesjon endret fra 80 000 til 120 000, i 2013 til 140 000 kyllinger pr år og fra og med 2015 blir grensen doblet til 280 000. (Kronikk på trykk i Nationen 18.12.2014).

Ribbet for optimisme

Nationens førsteside, onsdag 26. november, forteller oss at «importribbe redder jula». Inni avisen kan vi lese at det er igangsatt en underskriftskampanje for at det skal selges ribbe med varemerke Gilde i Coop. Bakgrunnen er kunders behov i Nordland som ønsker å være helt sikre på at ribben de kjøper er norsk.  (Kronikk på trykk i Nationen 1.12.2014).

Kyllinger!

I de siste ukene har det vært mye skriverier om kylling. Mange har deltatt på Nationens sider; fra de som ikke får penger til forskning, og de som mener vi må slutte å importere kraftfôr, til de som mener at større bruk går ut over mattrygghet, men også til de som mener at vi ikke bør spise kjøtt i det hele tatt (Kronikk på trykk i Nationen 30.09.2014).

Bonden tar risiko

Avisen Nationen har, torsdag 28. august, en stor artikkel om markedssituasjonen for kylling. Det vises til at etableringen har vært stor og flere hus må stå tomme, fordi markedet ikke har behov for kyllingen. Slik tilpasning er selvsagt ikke gunstig, verken for bonden eller slakteriaktørene, men foreløpig har de sammen funnet løsninger som medfører at kyllingprisen ikke har forandret seg. Tapet deles mellom bøndene og industriaktøren.

Høy, mørk og framtidsrettet

Nationens Kato Nykvist har en «Kommentar» 09.09.2014 som jeg opplevde som befriende og nytenkende. I kommentaren aner jeg tilløp til en ambisjon om at avisen på leder/kommentarplass framover åpner for å endevende argumenter og gamle påstander slik at viktige landbrukspolitiske debatter kan bygges på objektive, kunnskapsbaserte argumenter.  (Kronikk på trykk i Nationen 11.09.2014)

Vil du bidra til oppstandelsen?

Etter 35 år med «billig, billig» i norsk matbransje er det bare et fåtall spesialiserte kjøttforretninger igjen. Spesialbutikkenes tilbakegang byr ikke opp til mangfold i matveier, og gjør Norge til et fattigere matland. Kjære forbruker, støtt opp om de få lokale kjøtt- og delikatesse-forretningene vi har igjen før de forsvinner helt. (Kronikk på trykk i VG 21.08.2014)

Nationen mener 09.04.14 - et hjelpeløst skrik etter et fiendebilde

Innelgget signert Bjørn-Ole Juul-Hansen er et tilsvar til "Nationen mener: Riktig slakterisamarbeid" 09.04.2014.

Søk i vinnerproduktene

Leverandørguide

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt

Annonser