Du er her: Forsiden / ScanPig / Aktuelt / Svinerase med nytt rom for innovasjon

Svinerase med nytt rom for innovasjon

At Innovasjon Norge gir støtte til bygg eller utvidelse av smågrisproduksjon hører i dag til sjeldenhetene. Hampshiregrisens unike egenskaper og en reell mulighet for å øke produktmangfoldet for norsk svinekjøtt var utslagsgivende for positivt tilsagn om støtte til utvidelsen.

Berit og Kjell Bjørneng (t.h.) ønskes til lykke av Kjell Brunvoll fra Innovasjon Norge.

Onsdag 20. januar var det åpning av tilbygget på grisehuset til Berit og Kjell Bjørneng på Årnes. Det nye tilbygget skal huse avlsbesetningen til Hampshire.

Økende etterspørsel av Hampshiresemin hos Norsvin har ført til at det de siste årene har vært trangt om plassen i det opprinnelige grisehuset, der det ble avlet frem Hampshire-eliteråner. Etter utbyggingen ser Bjøreng nå frem til å ta i bruk 24 nye fødebinger og to større slaktegrisavdelinger, i tillegg til en spesiell råneavdeling.

Åpner moderne fødestue for populær gris (Raumnes.no - 21.01.2016)
 
- Dette er jo en helt nødvendig produksjonsutvidelse sier han. Jeg ble både glad og ydmyk da søknaden til Innovasjon Norge kom ut med positivt resultat, sier han.

Under åpningen overrakte Kjell Brunvoll fra Innovasjon Norge matboken «Mellom bakkar og berg: norsk lokalmat» som et bilde på Innovasjons Norges begrunnelse for å støtte prosjektet.

- Det er veldig hyggelig at Innovasjon Norge har sett at hampshiregrisen er unik og at den har stort potensial, sier Karl Kristian Kongsted, spesialveterinær på svin i KLF, men også daglig leder i avlselskapet bak Hampshiregrisen, ScanPig AS.

Denne grisen er så populære at bonden må doble kapasiteten (rb.no - 22.01.2015)
- I tillegg til Hampshiregrisens sterke produksjonsegenskaper er grisen bærer av et spesielt gen som gir kjøttet spesiell spisekvalitet, et forhold og potensial som blant annet en privat aktør nå har løftet frem hele veien frem til forbruker. Det er nå mulig blant annet hos Coop, å få svinekjøttkjøtt både til jul og på grillen som er markedsført som kjøtt av Hampshiregris. Jeg ser på det som et bevis på at hampshiregrisen allerede er på god vei til å øke mangfoldet av svinekjøttprodukter, til beste for både svineprodusenter og forbrukere, sier han.

Hampshiregrisen er et tilbud til alle norske svineprodusenter, uavhengig av om produsenten leverer til et frittstående slakteri eller samvirkeslakteri. Dette er i tråd med avlselskapet ScanPig sin hovedmålsetning, da bedre total lønnsomhet i svineproduksjonen kun kan oppnås dersom alle svineprodusenter får samme tilbud.

ScanPig AS er avlselskapet bak Hampshiregrisen. Selskapet ble etablert i 2005 av den private kjøttbransjen for å kunne tilby alle griseprodusenter lik tilgang til en slaktegrisrase som brukes ved å krysse Norsk Landsvin og den Nederlandske Yorkshire, for å få en robust og produksjonseffektivt slaktegris.

Nøkkelord: scanpig, hampshire, avl, svin
Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt

Annonser