Du er her: Forsiden / ScanPig / Aktuelt / Tøff start for Rakkestadprodusent

Tøff start for smågrisprodusent i Rakkestad

Hos Magne og Saula Ringstad i Rakkestad i Østfold er det fullt belegg av spedgris i alle fødebinger og det er kamp om juret for de fleste grisene.

Ekteparet Magne og Saula Ringstad begynte for alvor som smågrisprodusenter sommeren 2010 etter at de overtok gården til Magnes foreldre fem år tidligere. Da sto et helt nytt grisehus ferdig. Før det hadde de i en årrekke hatt slaktegris i en eldre stall som de leide av Magnes foreldre.

24 PURKER
Smågriseproduksjonen hos Ringstad, som har SPF helsestatus, har syv ukers puljedrift med plan for 24 purker i hver pulje. De fleste smågriser selges, mens en mindre andel fôres frem i det eldre slaktegrishuset. De aktive purkene, som alle kommer fra Harald Gropen som driver SPF formeringsbesetning i Hedmark, er hybrid purker. Det vil si den nye LZ hybriden eller Landsvin purker siden Magne er mer fornøyd med landsvinets lynne. For både Magne og Saula liker rolige dyr og alle dyr får tildelt rause mengder med sagflis og det gis silo til alle purker.

13–15 LEVENDEFØDTE
Grisningslistene hos Magne viser flotte resultater med høy kullstørrelse. Det fødes i gjennomsnitt 13–15 levendefødte, og avvennes gjerne rund 14 smågriser pr. purke i hver pulje, og det er kamp om juret i de fleste binger. De flotte resultater kommer av et komplekst samspill mellom grisenes genetiske anlegg og miljømessige faktorer. Magne er nøye med inseminering. Purkene tas fra på fredager og de insemineres vanligvis fra tirsdagen, og insemineres minimum to ganger.

KAMP OM PLASSEN
Saula legger ikke skjul på at det krever mye å drive med gris med slike resultat. I perioden rundt grisning, er det nærmere 24 timers vakt og lite tid til familien. Med mange grisunger i kullet er det ofte kamp om plassen, ikke bare i fødebingene før purkene blir tatt fra, men også etter avvenning kan det skape utfordringer med mange smågriser om fôret. Som følge av dette, brukes binger i  rektighetsavdelingen også til smågris.

KUN HAMPSHIRE
Magne og kona har siden de begynte som smågrisprodusenter for drøyt fem år siden, i stor utstrekning kun brukt Hampshire-sæd. I de tilfellene de ikke har kunnet få tak i Hampshire-sæd som følge av  at det tidligere skulle forhåndsbestilles, har de brukt smågris-sæd. Utenom griseproduksjonen, har Magne 350 mål med gressproduksjon for å lage fôr til parets 32 ammekuer, mordyr og kvier, noen av 60 dyr totalt. Saula har i tillegg to mindre jobber for å ha sine egne penger som hun sier.

– Vi gjør så godt vi kan, sier Magne og forteller om tøffe tak i oppstartsfasen og det å ha banken på døra med deres fordringer.

MOTBAKKE I STARTEN
De startet i motbakke med en byggesmell på nærmere en million kroner. I tillegg ble purkene syke som følge av mykotoksiner i fôret og mange purker kom med dødfødte grisunger.

– Det var lite kompensasjon fra forsikring siden vi som nystartet besetning ikke hadde noen historiske resultater å vise til. Verst av alt var allikevel markedssituasjonen på svinekjøtt som var i kraftig ubalanse og ødela våre mest pessimistiske kalkyler. Nå trenger vi virkelig en lang periode med god pris og velregulert marked, sier Magne.

Les flere saker fra bladet Kjøtt- og Eggprodusenten

Kontakt

Karl Kristian nett

Karl Kristian Kongsted

Spesialveterinær

Tlf: 488 65 080

Per Arne Sleipnes

Per Arne Sleipnes

Daglig leder KLF Media AS, Ansvarlig redaktør Kjøttbransjen

Tlf: 922 47 917

Søk i vinnerproduktene

Leverandørguide

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt

Annonser