200 millioner griser kan bli slaktet i Kina

200 millioner griser kan bli slaktet i Kina Et stort utbrudd av afrikansk svinepest fører til masseslakt av griser i Kina – landet som har over halvparten av verdens griser…. Les mer

200 millioner griser kan bli slaktet i Kina

Et stort utbrudd av afrikansk svinepest fører til masseslakt av griser i Kina – landet som har over halvparten av verdens griser.

Illustrasjon: (tegnet): Colourbox

Siden utbruddet av afrikansk svinepest først ble oppdaget i det vestlige Kina i august i fjor, har det nå spredt seg til hele landet.

Kinas nasjonale statistikkbyrå sier at antall griser i landet allerede er blitt redusert med 40 millioner, skriver BBC.

Nå frykter analytikere i Rabobank at 200 millioner griser kan dø eller bli slaktet ned i løpet av året.

Afrikansk svinepest er en virussykdom som er svært smittsom blant griser. Den er ikke farlig for mennesker, men de fleste griser som blir smittet, ender opp med dø.

Den amerikanske analytikeren Arland Suderman har arbeidet med matpriser i nesten 40 år.

– Jeg har aldri sett noe som ligner på afrikansk svinepest i omfang, sier Suderman til Bloomberg.

Ifølge Statistisk sentralbyrå var det i fjor 769 millioner griser i verden. Over halvparten av dem, 440 millioner, var i Kina. Det var nesten tre ganger mer enn EU, som er nummer to på listen med 150 millioner.

Grisekjøtt er viktig i kinesisk kosthold, og nesten alt som produseres i Kina blir også spist i landet.

– Alle grisene i verden vil ikke være nok til å dekke Kinas behov. De drøyt 20 millionene griser de oppdretter i Danmark vil bare dekke behovet til én by, sier en av lederne til Kinas statlige selskap for handel med grisekjøtt.

Siste saker