2019: Sterk kjøttvekst i storhusholdningsmarkedet

2019: Sterk kjøttvekst i storhusholdningsmarkedet OSLO Kjøtt opplevde en verdivekst i innkjøpet til storhusholdningsmarkedet på 3,7 prosent i fjor. Rødt kjøtt alene økte med 3,1 prosent, mens hvitt kjøtt økte… Les mer

2019: Sterk kjøttvekst i storhusholdningsmarkedet

OSLO Kjøtt opplevde en verdivekst i innkjøpet til storhusholdningsmarkedet på 3,7 prosent i fjor. Rødt kjøtt alene økte med 3,1 prosent, mens hvitt kjøtt økte med hele 6,4 prosent. Hvitt kjøtt utgjør nå 25 prosent av det totale kjøttforbruk i storhusholdningsmarkedet.

Det er tall fra Sissel Flesland Markedsinformasjoner som fastslår dette. I motsetning til årets situasjonen i dette markedet, preget av stengte restauranter og hotell, var utviklingen i storhusholdningsmarkedet oppløftende i 2019. Den totale innkjøpsverdien økte i fjor med med ca. 4,5 prosent fra året før.

Flere overnattinger

Det var i fjor solid vekst i antall overnattinger på norske hoteller. Det var også økning i antall sysselsatte. Begge forhold bidrar sterkt til økning i både serverings – og kantinemarkedet. Og for første gang på flere år er det også vekst i antall liggedager på sykehus.

Rapporten fra Sissel Flesland viser hvilke varegrupper som øker mer enn totalmarkedsveksten på 4,5 prosent. Disse er:

  • Ferdigretter og pizza

  • Frukt, grønt og poteter

  • Tørrvarer

  • Faste meierivarer

  • Bakervarer

  • Fjørfe

Rødt Kjøtt har altså en noe svakere utvikling enn totalmarkedet i 2019.

Vegan vokser

Under ferdigretter og pizza skjuler det seg «en ny gutt i klassen» – nemlig vegan produkter.

– Vegan-mat og økt forbruk av grønnsaker tar sin «share of stomach». Flere kjeder har faste veganretter på menyen. Det går på bekostning av både kjøtt – og fiskeretter, fastslår Sissel Flesland (bildet).

Stykket kjøtt øker

Denne varegruppen har en liten volumvekst. Det er primært biffer og fileter av okse og vilt som øker litt. Kjøtt av svin og lam taper noe volum. Den totale volumveksten for skåret rødt kjøtt er på ca. 0,7 prosent. Det er ingen vekst i verdiutviklingen.

Mer kjøttdeig

Kjøttdeig og karbonadedeig har vist en god vekst gjennom flere år. Volumet økte med ca. fem prosent i fjor, men innkjøpsverdien øker vesentlig mer. Det skyldes bl.a. det faktum at innslaget av kjøttdeig uten salt og vann er økende, men også fordi det ble kjøpt inn mer stekt kjøttdeig. Som før er det storforpakninger som kjøpes mest inn.

Pølser tilbake

Pølser i storhusholdningsmarkedet har gått tilbake gjennom flere år og denne trenden fortsatte i fjor. Spesialpølser derimot, med stadig nye varianter, går fortsatt bra. Grill, wiener og middagspølser kjøpes derimot mindre inn enn tidligere.

Mindre kjøttpålegg

Farseprodukter som domineres av hamburgere hadde en volumvekst under en prosent i 2019. Hamburgere ser ut til å ha nådd sitt foreløpige metningspunkt etter flere år med sterk utvikling.

Pålegg og spekemat gikk total sett ned i volum. Spekepølser har tidligere år kompensert noe for nedgangen for dyrere pålegg og spekemat. Nå går også spekepølser noe ned.

Kraftig kyllingvekst

På kjøttsiden er det fortsatt kylling og annet hvitt kjøtt som øker kraftig. Volumet har faktisk aldri vært høyere. Hvitt kjøtt utgjør nå 25 prosent av det totale kjøttvaremarkedet i storhusholdningsmarkedet. Undergruppen «delt kylling» øker mest, etterfulgt av «bearbeidede kyllingprodukter» som pølser, kaker og panerte produkter.

Siste saker