62 år og YouTube-stjerne for MatPrat

«Nå har det klikka helt for dem!» tenkte Cecilie Maske da MatPrat ville ha akkurat henne til å nå målgruppa 18–25. Hun er eldst av MatPrats profiler, og hadde begynt… Les mer

«Nå har det klikka helt for dem!» tenkte Cecilie Maske da MatPrat ville ha akkurat henne til å nå målgruppa 18–25. Hun er eldst av MatPrats profiler, og hadde begynt å tenke på pensjonisttilværelsen. Nå har hun sin egen serie på YouTube, der hun skal hjelpe unge voksne med å lage mat.

Cecilie Maske har årelang erfaring som kokk og om formidler.

– Tilbakemeldingene har vært veldig bra. Det viser seg at målgruppen de unge voksne vil ha «hu gamla». Ingen kunne vært mer overrasket enn ‘gamla sjøl’, ler Cecilie.

I hovedrollen for å nå de unge står Cecilie støtt på årelang erfaring som kokk og om formidler. Hun fikk også bruk for sin litt myndige personlighet.

– Det er å være trygg, tydelig, blid, litt streng og få fram at jeg bryr meg er det viktigste. Jeg vil så gjerne at de skal forstå at å lage mat ikke er vanskelig eller skummelt, og at mat fra bunnen nesten automatisk blir sunnere enn ferdigprodukter.

Oppdage tradisjonsrettene på nytt

Dagens unge forbrukere får mat fra hele verden inn via skjermen, samtidig som avstanden mellom de som lager maten og de som spiser den, aldri har vært større. Det bekymrer den erfarne kokken, som er kjent for å være MatPrats ekspert på tradisjonsmat og gamle matlagingsteknikker.

– Å lære seg noen enkle basisteknikker på kjøkkenet er så utrolig viktig! Alle må ha mat, og man kan ikke basere seg på å spise ferdigmat hele livet. Jeg synes mat og helse er et av de viktigste fagene i skolen, og skulle ønske det ble mer prioritert. Å lære om råvarer, matlagingsteknikker og ernæring og hvor gøy det faktisk er å lage mat fra bunnen er kunnskap for livet! Og kanskje jeg kan bidra litt til å skape entusiasme og matglede.

Gå til MatPrats Youtube-kanal her

Cecilie tror vi alltid vil være på jakt etter nye smaker, nye kombinasjoner og inspirasjon fra hele verden.

– Men nå går det så fort! Trendene skifter hele tiden. Jeg er redd for at det skal bli store hull i kunnskapen til de unge om de ikke lærer seg å lage tradisjonsmat. Da forsvinner også kunnskapen om de klassiske norske råvarene. Det er ikke mye kålrot og potet i asiatiske retter. Jeg tro vi skal snu oss litt og se bakover og plukke fram noen av de gode, gamle tradisjonsrettene og gjøre dem trendy igjen.

1–2–3 action!

Før hver innspilling er det en del forarbeider med å lande hvilke retter som skal være med. Ribberester og tacorester på nye måter, og klassikere som pannekaker, egg og bacon er noen av rettene Cecilie lager i filmene.

– Vi har ikke manus, så jeg må tenke godt igjennom hver rett jeg lager og bestemme meg for hva som er viktig å formidle. Vi filmer hjemme hos meg, noe som både gjør det lettere og mer utfordrende enn å jobbe i et studio. Jeg har full kontroll på hva jeg har av ingredienser og rekvisitter og utstyr, men det er trangt og tett. Men gøy! Og jeg tror det kommer fram i filmene.

Stuen og kjøkkenet til Cecilie på Nesodden er gjort om til et lite trangt tv-studio, det er lamper, ledninger og folk på hver kvadratmeter. Når rødlampa på kamera lyser, er Cecilie der med sin trygget, kunnskap og myndighet. Hun er blitt varm i trøya nå etter mange innspillinger.

Stuen og kjøkkenet til Cecilie Maske på Nesodden er gjort om til et lite trangt tv-studio.

Siste saker