Bedre vannkvalitet uten bekymringer

Bedre vannkvalitet uten bekymringer Jessheim Vann er et viktig næringsstoff for fjærfe og en god vannkvalitet er avgjørende for god ytelse hos dyrene. Vannkvaliteten på gårdene blir imidlertid ofte forsømt, noe… Les mer

Bedre vannkvalitet uten bekymringer

Jessheim Vann er et viktig næringsstoff for fjærfe og en god vannkvalitet er avgjørende for god ytelse hos dyrene. Vannkvaliteten på gårdene blir imidlertid ofte forsømt, noe som fører til dannelsen av biofilm i drikkevannsystemet.

Illustrasjonsfoto: colourbox

Denne biofilmen inneholder patogene mikroorganismer som raskt kan overføres til hele driftsbygninger via drikkesystemene. Dette reduserer også effektiviteten av tilsetningsstoffer som beholder og frigjør rester av disse stoffene over lengre tid. Derfor bør rengjøring (fjerner biofilm) og desinfisering (ødelegge mikroorganismer) ha topp prioritet.

«Brusende effekt»

– Intra Hydrocare har denne dobbelte virkningen som har vist seg å være svært effektiv for å sikre en langsiktig god vannkvalitet. Når vanninntaket er av bra kvalitet og drikkesystemene er rene, kan produktet brukes i en vedlikeholdsdose en dag i uken så ny biofilm ikke etableres. Desinfisering uten rengjøring er ikke tilstrekkelig. For å sikre en god vannkvalitet er både rengjøring og desinfisering viktig. Imidlertid har mange vanlige produkter på vannsystemer bare desinfiserende egenskaper. Klorderivater (klor, klordioksid og saltelektrolyse til klor og natrium) desinfiserer bare og organiske syrer undertrykker bare mikroorganismene og rengjører ikke. Så du trenger en «brusende effekt» for å rense linjene, derfor er hydrogenperoksid det eneste produktet som kan gjøre denne jobben, sier daglig leder og gründer Ole Martin Westrum i Mineral Expressen AS.

Vannbasert løsning

Men bare bruken av hydrogenperoksid er ikke stabil nok til å rense linjene fra begynnelse til slutt, slik at du trenger et produkt som forbedrer stabiliteten. Bruk av en kombinasjon av per-eddiksyre sammen med hydrogenperoksid gir god desinfeksjon. Mengden hydrogenperoksid kan ikke være høyere enn 22–25 prosent og dette er ikke nok til å rense en hel drikkelinje. Dessuten er det velkjent at bruk av per-eddiksyre har noen helseproblemer, og det er et svært etsende produkt (for metall, gummi og plastdeler). Samtidig rengjøring og desinfisering med Intra Hydrocare er en mer effektiv og langsiktig løsning. Dette er et produkt som samtidig desinfiserer og renser drikkevannsystemet.

– Intra Hydrocare er en vannbasert løsning på 590 g/l hydrogenperoksid og aktivert sølv. Den har vist seg effektiv ved europeiske registreringer av biocid produkt i PT02 (desinfeksjonsmidler), PT03 (veterinær), PT04 (mat og fôr) og PT05 (drikkevann) applikasjoner. Disse registreringene innebærer også at produktet er trygt for dyr, utstyr og miljø. Videre har Intra Hydrocare ingen negativ effekt på smaken av vannet. Dette er gunstig, fordi en unormal vannsmak kan forårsake et lavere vanninntak, som er tilfellet når klorderivater eller syreprodukter brukes. Dette ble bekreftet av en nylig studie i to hus med 52?000 kyllinger i New Zealand. Ett hus ble behandlet med klordioksid og ett med Intra Hydrocare. Kyllingene fra huset behandlet med klordioksid, drikker 78 ml pr. kylling mindre i den første uken og 382 ml mindre målt etter 41 dager i forhold til kyllinger fra huset behandlet med Intra Hydrocare. Det ekstra vanninntaket resulterte i en forbedret fôrkonverteringsfrekvens (FCR) på 1,5 poeng og 77 gram vektøkning, avslutter Westrum.

Siste saker