Ber SLF om å sikre nok biff raskt

KLF ser at det blir det for lite fileter av storfe fra og med mai. Dette er tiden på året der etterspørselen er på topp. Vi ber derfor SLF om nedsatt tollsats på storfe-import etter påske for å hindre at butikker og restaurantene går tomme.

- Biffen trenger å mørne før den skal selges – normalt tar dette rundt tre uker, og mange vil ha den mørnet lenger, sier Endre Myhr, markeds- og administrasjonssjef i KLF. Vi kan ikke vente til butikkene er tomme før vi gjør noe.

Nordmenn spiser mye biff/filet og omlag er hver tredje biff per i dag importert. Til høytidsdager som påske, 17. mai, pinse øker etterspørselen etter biff/filet generelt. Dessuten er det mange konfirmasjoner og bryllup i mai og juni. På toppen av dette ønsker mange å grille en god biff når solen titter frem.

Mindre tilgjengelig
- Når tilførslene i de nærmeste månedene forventes å bli lavere fra SACU-landene (Namibia og Botswana), samtidig som det allerede er alt for lite norsk biff/filet ser vi at det plutselig går tomt, sier Myhr.

Normalt er det på denne tiden av året redusert tollsats for import av storfeslakt og pistol (bakpart med fileter), men siden det var overskudd og ble fryst inn norsk slakt høsten 2013 er dette ikke situasjonen i år.  

- Våre medlemsbedrifter kjøper store mengder slakt fra Nortura, der dekningsprosenten styrer hva de får.  I tillegg tar de private nå hver uke ut mange frosne/tinte slakt fra Norturas reguleringslager. Det er periodevis knapp tinekapasitet på slaktene og biffene/filetene er blant annet ikke like fine i fargen som kjøtt fra ferske slakt, så de trenger mer enn det for å levere det kundene har bestilt, sier Myhr.

Ekstraordinær situasjon
Per i dag blir regelverket praktisert slik at når det er for lite norsk slakt så åpnes det først for import av hele slakt, deretter for pistol.

- I år er det et overskudd av produksjonskjøtt (råvare til kjøttdeig). For å skaffe 100 kg biff/filet kan man enten ta det fra hele slakt og få over 415 kg med produksjonskjøtt eller importere pistolen og bare få 168 kg, sier Myhr.

KLF sendte Statens Landbruksforvaltning skriftlig søknad om om nedsatt toll for storfe pistol (posisjon 0201 2004) per brev 28.03.2014. 

Siste saker