Bjerknes overtar lederrollen i Gårdsand etter Søyland

Bjerknes overtar lederrollen i Gårdsand etter Søyland REVETAL: Etter 19 år som daglig leder i Gårdsand i Vestfold, har Aadne Søyland overlatt det daglige ansvaret til Harald Bjerknes. Og det… Les mer

Bjerknes overtar lederrollen i Gårdsand etter Søyland

REVETAL: Etter 19 år som daglig leder i Gårdsand i Vestfold, har Aadne Søyland overlatt det daglige ansvaret til Harald Bjerknes. Og det er en bedrift med en formidabel utvikling som nå bytter daglig leder.

Av Per A. Sleipnes

Harald Bjerknes og Aadne Søyland er sambygdinger og har et likt syn på det å drive en kjøttforedlingsvirksomhet.

Fra 0 til 135 millioner kroner på 15 år. Det fasit for bedriftseventyret Gårdsand anno 2021. Etter at selskapet ble etablert i 2003, var det først to år senere at man kom i gang med drift i Revetal i hjertet av Vestfold. Deretter har det kun gått en vei – oppover.

Kjenner bedriftskulturen

– Det er en tid for alt og nå følte jeg at Gårdsand trengte nye øyne og nytt blod. Det får vi gjennom denne ansettelsen av Harald Bjerknes.

Min kjepphest har hele tiden vært å utvikle og produsere produkter som har et fortrinn i markedet. Det vil si god design og god kvalitet. Det føler jeg vi har klart her i Gårdsand og salgsutviklingen taler vel sitt tydelige språk. At jeg nå overlater det daglig ansvaret til Bjerknes gir meg en god følelse. Han har det som skal til for å drive denne virksomheten videre og han kjenner kulturen her. Jeg kunne ikke fått en bedre mann, fastslår Søyland som nå får status som nestleder i styret i bedriften.

Privilegert

At grunnleggeren av Gårdsand fortsatt skal spille en aktiv rolle i bedriften, er den nye daglige lederen svært tilfreds med.

– Aadne vil fortsatt ha stor betydning for den videre vekst og utvikling i Gårdsand. Ikke bare som nestleder i styret og største eier, men vel så mye via sin kunnskap om bedriften og de produsentene som leverer råvarer til oss. Jeg føler meg privilegert som får anledning til å lede en bedrift der gründeren fortsatt bidrar aktivt. Vi har et samsvarende syn på viktige ting når det gjelder drift og har samme grunninnstilling når det gjelder kvalitet. Det er viktig for meg, understreker Harald Bjerknes.

Lang fartstid

Det siste året har han drevet sitt eget konsulentselskap, hvor ett av oppdragene har vært å være interim salgssjef i Gårdsand. Bjerknes har tidligere innehatt sentrale roller i kjøttbransjen, som adm. direktør i Finsbråten AS og konserndirektør salg og marked i Nortura.

– Gårdsand har under Søylands ledelse bidratt til matglede i et spennende marked og blitt kjent for innovasjon og nytenking samtidig som vi holder fast ved jordnære verdier. Gårdsand er spesialist på fjørfe, og Lerstang, Lovise og Grøstad er noen av våre mest kjente merkevarer, sier Harald Bjerknes.

Nortura eier 20 prosent

Aadne Søyland innrømmer at det har vært svært hektisk de siste måneden, særlig etter at bedriften overtok det praktisk ansvaret for Grøstadgris og produksjonen av produkter basert på denne grisen.

– Nå begynner brikkene å falle på plass og jeg er helt sikker på at vi skal forsyne Norge med matskatter fra Vestfold, avslutter Gårdsand-gründeren.

Gårdsands eiersits er som følger. Aadne Søyland 32 prosent, Nortura 20 prosent og resten av aksjene fordelt på fire andre produsenter i Vestfold.

… og nå lanseres kylling uten bruk av importert soyafôr

Det har valgt internasjonal oppsikt at Gårdsand i Vestfold nå lanserer kylling som ikke har spist soya før den slaktes og foredles til kyllingprodukter.

Kyllingene klekkes ut på Lerstang gard i Vestfold, og vokser opp på 11 garder i omradet i romslige kyllinghus med vinterhager, vinduer og naturlig dagslys.

Gårdsand produserer Lerstang-kylling for MENY-kjeden og sammen med NorgesFôr (Vestfoldmøllene) har bedriften i mange år forsket på fôr-råvarer som kan erstatte importert soya. Målet har vært å finne en løsning basert på lokale råvarer. I tillegg har dyrevelferd og smaksopplevelse vært et ufravikelige krav.

Nå framstår Vestfold-bedriften som den første storskala-produsenten i Europa med et helhetlig kyllingkonsept helt fritt for importert soya i fôret.

– Fra et bærekraftsperspektiv har det vært avgjørende for oss å kutte ut importert soya. Vi ønsker f.eks. ikke å bidra til avskoging i Brasil. For oss hjelper det ikke at soyaen er sertifisert.

Det er mange gråsoner i næringen, noe som gjøre at vi ikke ønsker å være tilknyttet den på noen måte. Fraktveien er dessuten lang. Vi vil ha bærekraftig og mest mulig lokalprodusert fôr, sier Aadne Søyland.

Forskning på soya-alternativer har foregått hos Gårdsand i mange år, med styrket intensitet fra høsten 2019.

– Testingen har skjedd gradvis og skånsomt for å ivareta dyrevelferden. Det fordi soya er spesielt gunstig i kyllingens første leveuker. Fordi vi har satset på en saktevoksende kylling, er det gunstig å se hen til alternative fôrkilder. I det fôret vi nå skal benytte, er det bl.a. åkebønder, rapsfrø og fiskeprotein, samt andre vegetabilske produkter fra Vestfold. Tett og godt samarbeid og geografisk nærhet til Vestfoldmøllene har dessuten vært avgjørende. Vi snakker her om et Vestfold-produkt fra A til Å, fastslår Søyland.

Han har opplevd betydelig interesse både fra lokal og internasjonal presse knyttet til denne satsingen.

Siste saker