Brovold i Innlandet lever videre med nye lokale eiere

Brovold i Innlandet lever videre med nye lokale eiere STANGE: Bedriften Trygve Brovold AS på Stange var truet av nedleggelse, men nå har sju lokale eiere slått seg sammen og… Les mer

Brovold i Innlandet lever videre med nye lokale eiere

STANGE: Bedriften Trygve Brovold AS på Stange var truet av nedleggelse, men nå har sju lokale eiere slått seg sammen og overtatt. Den tradisjonsrike kjøttbedriften har dermed fått nytt liv etter en nær-døden-opplevelse.

Av Georg Mathisen

Tiden var inne for å trappe ned for søsken-paret Jorunn og Jan Brovold (88 og 76). Sammen har de eid og drevet den tradisjonsrike familiebedriften Trygve Brovold – med butikk i Stange sentrum og produksjon i kjelleren.

Fikk ikke sove

Jorunn gikk offentlig ut med at hun kunne tenke seg å pensjonere seg som daglig leder, samtidig som Jan måtte gi seg med slaktingen. Dermed kunne stangesokningene følge med i lokalmediene på arbeidet for å sørge for at Trygve Brovold kunne fortsette etter over 60 års drift. Til sjuende og sist var det noen av dem som stilte opp og overtok, også.

– Det har jo vært en påkjenning å gå uten å vite hva som ville skje. Jeg sov nesten ikke om natten fordi jeg lå og tenkte på jobben, innrømmer Magni Holøyen.

Lokale eiere

Nå har hun overtatt som daglig leder og også gått inn med en eierandel. – Det var Ann Kjerstin Hagen Åsen, som driver Sentrumskaféen i Stange, som tok initiativet, forteller hun.

Så ble samarbeidspartneren Løten Hjorteoppdrett med. I tillegg er eiendomsselskapet Haugsveen & Fjeldstad nye eiere, sammen med Roger

Lærkerød, Fredrik Nafstad og Tom Fjæstad. Den tidligere sjefen for Coop Innlandet, Olav Rønningen, går inn som styreleder.

Viktig for Stange kommune

Også Stange kommune gleder seg over å få beholde Trygve Brovold:

– Å opprettholde en så tradisjonsrik håndverksbedrift er særdeles viktig for Stange sentrum, sier næringssjef Erik Habberstad. Vi er veldig glade for at signaturbedriften videreføres med nye eiere, sier han på kommunens hjemmeside.

Magni Holøyen er den eneste i staben som er med videre på eiersiden. Morten Bråthen fortsetter som produksjonsleder. Han har arbeidet iherdig for å sikre videre drift, men vil heller arbeide med kjøtt enn med papirer.

Fant kjærligheten

– Så er datteren min med som nestkommanderende, sønnen til Morten arbeider også her, og til alt overmål har de funnet kjærligheten på jobb, forteller Magni Holøyen. Med neste generasjon Nathalie Holøyen og Øyvind Bråthen i full jobb, har Trygve Brovold fremdeles solid familieforankring, med andre ord.

Også de andre tradisjonene skal tas vare på:

– Vi skal kjøre helt som vanlig, med samme oppskrifter og samme produkter. Varene er uten tilsetningsstoffer og det er ordentlig håndarbeid, forteller Magni Holøyen. Karbonadene og blodpuddingen er blant de velkjente produktene hun trekker frem. En egen disk byr på ferdigretter, og noen dagligvarer er det også funnet plass til i butikken.

Fortsatt er det familiesus over Trygve Brovold. Halvparten av staben består av kjæresteparet Øyvind Bråthen og Nathalie Holøyen med hver sin forelder: Morten Bråthen og Magni Holøyen.

Holder på tradisjonene

– Vi skal male veggene og få nytt gulv og nye disker, men vi beholder den gamle stilen. Mange har sagt at vi ikke må ta bort det gamle, sier Holøyen. Kundene kommer bokstavelig talt fra hele landet. Før jul hvert år kommer en fast kunde med fly fra Tromsø og fyller koffertene med farse, for eksempel.

Det er butikkens egne disker som selger det meste av produksjonen fra Trygve Brovold. Nå skal det i tillegg leveres vare til Bolleland og bedriften produserer for gårdsutsalg og småskalaprodusenter som Bakken Øvre, Alm Østre og Fokhol Gård. Kanskje blir det leveranser til Coop, også. Det står mest på Trygve Brovold. Det er mer enn nok å gjøre i produksjonen, så det handler om kapasitet.

Morten Bråthen er glad for å få fortsette og for at han kan får mulighet til å arbeide med kjøtt, ikke papir.

37 år hos Brovold

Morten Bråthen er glad for å få beholde jobben.

– Jeg ble tilbudt annen jobb da det ble snakk om at det kunne bli nedlagt her. Men jeg har vært her i 37 år og er glad for å kunne fortsette, sier han.

– Så håper vi at vi får igjen egen slakter, sier Magni Holøyen, som i tilfelle har nok av lokale kjøttprodusenter å kjøpe av.

– Det har faktisk vært litt mangel på gris. Nå som alle handler i Norge og ikke kan reise til Sverige, merker vi stor forskjell, forteller hun.

Siste saker