Butikkslakter i særklasse

Han har gjort superrask karriere innenfor kjøttfaget og på tampen av 2022 satte han kronen på verket ved å bli norgesmester i butikkslakterfaget. Men det stopper ikke her. Nylig ble… Les mer

Han har gjort superrask karriere innenfor kjøttfaget og på tampen av 2022 satte han kronen på verket ved å bli norgesmester i butikkslakterfaget. Men det stopper ikke her. Nylig ble Christian Holth Clasen ansatt som ferskvaresjef på selveste flaggskipbutikken til MENY-kjeden, Jacobs på Holtet i Oslo.

Av Per A. Sleipnes

Den 24 år gamle norgesmesteren begynte i Meny som deltidsansatt i en alder av 18 år og i løpet av ett år fikk han sin første lederstilling i Meny-systemet. Deretter har det gått raskt i svingene for Oslo-gutten. På spørsmål om forklaringen på den imponerende karriereutviklingen er han krystallklar:

Unik satsing

– Ambisjoner og pågangsmot er vel det raske svaret. Så er det viktig å presisere viktigheten av å bli sett og fulgt opp. Her er det gull å jobbe i MENY-systemet. Denne kjeden satser på lærlinger på en helt unik måte. Du får tillit og ansvar fra dag en og dermed mulighet til rask utvikling. Som lærling blir man ganske enkelt sett og tatt på alvor, forklarer Christian Holth Clasen.

Prøving og feiling

Etterstad-mannen skulle egentlig ikke gått «kjøttveien». I motsetning til de fleste andre unge som ender opp i matbransjen, har han ikke gått yrkesfag på videregående skole.

– Jeg så i utgangspunktet for meg en litt annen karrierevei. Men interessen for mat har alltid ligget der, og etter en rekke tilfeldigheter, endte jeg altså opp i matbransjen. MENY Skedsmo var i så måte mitt aller første møte med denne bransjen. Der fikk jeg mulighet til å prøve og feile og det har bidratt sterkt i min utvikling, understreker Holth Clasen.

Trives med konkurranser

Når vi møter Etterstad-mannen, sammen med daglig leder Britt Kristiansen i KOM, skjer det på MENY Gystadmarka på Jessheim. Den unge ferskvaresjefen har plukket fram den store pokalen og er i gang med å «finpusse» den når vi ankommer butikken. Men karriere på Jessheim blir nokså kortvarig for når dette leses, er han på plass på Holtet og nye store utfordringer på den legendariske Jacobs-butikken her.

Dette var vinnerbordet til Christian Holth Clasen.

– Du lider tydeligvis ikke av prestasjonsangst?

– Nei, heldigvis ikke. Da hadde jeg nok ikke vært der jeg er i dag. Konkurranse og det å prestere på høyt nivå har vært den berømmelige røde tråden hele veien for meg. Men NM-konkurransen i forbindelse med yrkes-NM i Kristiansand i fjor høst, var faktisk den aller første med kjøtt som basis. Tidligere har jeg konkurrert med fisk og sjømat med godt resultat.

Jakt og fiske

Interessen for mat og matlaging har alltid vært stor hos 24-åringen. Ikke så rart når hobbyene hans er jakt og fiske. Hvilke reaksjoner har du fått etter den solide innsatsen i NM og hvor mye la du ned i trening før konkurransen?

– Tilbakemeldingene har vært fantastisk både fra kunder og kollegaer. For mine ansatte her på Jessheim tror det oppleves som betryggende at jeg framstår med faglig tyngde. Yrkes-NM er det jeg vil kalle en helhetlig konkurranse der du må prestere på alle nivå. Man må være innovativ, beherske stress og vise at man kan skjærefaget. Svinn, eller fravær av svinn, er nemlig et viktig parameter for dommerne. Jeg vil tro at jeg brukte godt og vel 100 timer på trening før konkurranse og den treningen foregikk stort sett utenfor butikkens åpningstider.

Unge dyktige butikkslaktere i full sving med knivene.

KOM viktig

– Hva har folkene i KOM, i særdeleshet Britt Kristiansen betydd for din utvikling?

– Mye, og det har med hennes evne til tett oppfølging hele tiden. Særlig på teorisiden har Britt & Co. vært veldig viktige for meg. Som lærling opplever man å bli sett og tatt vare på. Min yrkeskarriere hadde neppe hatt en så akselererende fart uten støtte og tett oppfølging fra KOM.

Tre av tre KOM-lærlinger fikk medaljer

Opplæringskontoret for salgs- og matbransjen (KOM) hadde tre butikk-slakterlærlinger som deltok under Yrkes-NM. Resultatet ble gull, sølv og bronse.

Henrik Darre Hirsch Fjerringby på MENY Skedsmo tok sølv og bronsen gikk til Kim Pongpisit fra Jacobs Majorstuen

Det er selvsagt daglig leder i KOM, Britt Kristiansen, svært stolt og glad over.

– I tillegg til Christian som tok gull, fikk Henrik Darre Hirsch Fjerringby på MENY Skedsmo sølv og bronsen gikk til Kim Pongpisit fra Jacobs Majorstuen.

I rekrutteringsøyemed betyr det mye å kunne fortelle unge rundt om på skolene at vi har lærlinger som har tatt medaljer i Yrkes-NM. For det er dessverre vanskelig å få elever til å velge restaurant og matfag. Særlig gjelder det matfagene fordi der er så få tilbud rundt om i landet. Men butikkslakterfaget eller ferskvarehandlerfaget som det kalles nå, er et fag der de unge må være like kreative som en kokk og må jobbe med flere råvarer. På en måte blir du utdannet både til kokk og servitør på en gang, påpeker Britt Kristiansen.

Hun henstiller til kjøttbedrifter om å være framme i skoene når det handler om å satse på lærlinger. Det er hjelp til selvhjelp og hun trekker fram kjøttbedriftene Metervare i Oslo og Jens Eide i Lillesand som eksempler på bedrifter som tenker langsiktig på dette viktige området.

Siste saker