Byrådsvedtak med kraftig bismak

Byrådsvedtak med kraftig bismak Av Per A. Sleipnes Oslo-byrådet synes å ha fått smaken på vegetarmat. Et direktiv fra byrådet pålegger nå alle etater kun å servere vegetarmat på kommunale… Les mer

Byrådsvedtak med kraftig bismak

Av Per A. Sleipnes

Oslo-byrådet synes å ha fått smaken på vegetarmat. Et direktiv fra byrådet pålegger nå alle etater kun å servere vegetarmat på kommunale arrangementer. Om det ikke hadde vært så tidlig på året, kunne man trodd at dette var en aprilspøk. Men det er det altså ikke.

Direktiv fra byrådet: Fra nå av blir det vegetarmat ved kommunale arrangementer i Oslo (vartoslo.no - 18.01.2022)

Når mat kun basert på vegetariske råvarer, nå har fått forrang, betyr det at fisk og kjøtt ikke lenger blir tilgjengelig på kommunale arrangementer. Om noen ønsker å spise kjøtt, alternativt fisk, må dette avklares og avtales i god tid på forhånd. Poenget til byrådet er tydeligvis å gjøre det praktisk talt umulig å velge kjøtt.

Det er en høyst tvilsom beslutning som nå er fattet. Det argumenteres med at folkehelsen skal bedres, klima likeså. Dyrevelferd blir også koblet til denne beslutningen. Det faktum byrådet enkelt og greit hopper bukk over, er at både fisk og kjøtt er viktige bestanddeler i et sunt og variert kosthold. Dette er for lengst fastslått av våre helsemyndigheter. Det holder tydeligvis ikke for det rødgrønne byrådet.

– Det faktum byrådet i Oslo hopper bukk over, er at både fisk og kjøtt er viktige bestanddeler i et sunt og variert kosthold.

Byrådet trumfer gjennom et direktiv, selv om den store hop av Oslo-innbyggere ser på kjøtt som en selvsagt del av kostholdet. Snakk om symbolpolitikk! Dette er det vi må kunne kalle politikk på mindretallets premisser. De færreste av oss er som sagt vegetarianere, men det spiller tydeligvis ingen rolle.

Det er for øvrig for lengst slått vitenskapelig fast at et kosthold uten kjøtt, innebærer en helserisiko. Derfor blir vegetarianere og veganere anbefalt å ta kosttilskudd for å erstatte næringsstoffer de ikke får i seg via vegetarkost. Nylig uttalte professor Ian Givens ved Institute for Food, Nutrition and Health ved universitetet i Reading i Storbritannia, at spesielt for kvinner var det en helserisiko forbundet med å kutte ut kjøtt og meieriprodukter. Skal vegetarmaten på Oslo kommunes offentlige arrangementer ledsages av kosttilskudd i pilleform?

Hva så med type julemiddager og andre begivenheter der tradisjonsmat spiller en sentral rolle? Ifølge byrådet omfatter vegetardirektivet også den slags. Mat som kulturbærer og som viktig faktor i forbindelse med tradisjon/kultur blir med andre ord ignorert.

Denne nedskriver er absolutt tilhenger av grønnsaker i alle fasonger og farger – som del av et måltid. Og det er absolutt mulig å lage mye smakfull mat basert kun på grønnsaker. Men, svært mye av den prosesserte vegetarmaten er rett og slett ikke god som menneskemat. Ja, den er like usmakelig som direktivet Oslo -byrådet nå har fattet.

Siste saker