Dansk kylling til Nortura
En eventyrlig økning i salget av kylling i landets dagligvarebutikker har bidratt til underskudd på kyllingkjøtt her i landet. Derfor har Nortura valgt å importere 350 tonn fra Danmark i høst.
Det er en importkvote på 950 tonn fjørfekjøtt fra EU som Norturas datterselskap NoriDane benytter seg av. Denne kvoten ble solgt på auksjon i november i fjor til en pris på tre kroner pr. kg. Så langt i år er det importert 500 tonn fjørfekjøtt. Totalproduksjon i Norge er i underkant av 100 000 tonn, så importen utgjør ikke en spesielt stor andel av totalforbruket.
Kyllingproduksjonen her i landet er helt og holdent markedsstyrt. Det er med andre ord ingen markedsregulator som på de andre kjøttslagene. Men Landbruksdirektoratet noterer en pris for å administrere tollvernet. Prisgrunnlaget er engrosprisnoteringer oppnådd for fjørfeslakt ved representantvaren som hel, fersk, uoppbundet kylling i vektklassene 1050–1850 gram i bulkemballasje, oppgitt fra utvalgte slakterier.
– Hvorfor vil dere importere kylling akkurat nå i høst?
– Vi styrer produksjonen ut fra forventet framtidig salg. Når vi får så store svingninger som nå, kommer etterspørselen overraskende. Ved å importere nå, kan vi raskere få produktene ut på markedet, sier plan og logistikksjef i Nortura, Jon Erik Sletten til Nationen.
Ifølge Sletten skal ikke kyllingen ut i dagligvarebutikkene, men til det såkalte proff- eller horeca-markedet. Det vil si hoteller, restauranter, catering og ulike industriaktører.
I Norturas årsregnskap for 2019 går det fram at det i fjor ble produsert 97 800 tonn kylling i Norge. 48 000 tonn kom fra Nortura. Kjøttsamvirket benyttet seg også av en importkvote på 764 tonn kylling i fjor.