– Det faglige kjøttmiljøet på Helgeland skal utvikles

– Vår målsetting og høyeste ønske er å beholde det gode kjøtfaglige miljøet i Mo I Rana. Det har vært og er en viktig drivkraft for å være på eiersiden… Les mer

– Vår målsetting og høyeste ønske er å beholde det gode kjøtfaglige miljøet i Mo I Rana. Det har vært og er en viktig drivkraft for å være på eiersiden i H.A. Hansen AS.

Av Per A. Sleipnes

John Anders Lifjell og Jonny Bohlin i selskapet Nord Norge Invest, AS, overtok for temmelig nøyaktig ett år siden den tradisjonsrike kjøttbedriften i Mo i Rana. Artic Rein og Vilt AS (ARV) er også eid av Nord Norge Invest.

117 år

Dette selskapet kjøpte Mo-bedriften fra selskapet Malme AS. John Anders Lifjell ser et stort potensial i bedriften med røtter mer enn 117 år tilbake i tid.

– Det er i grunnen en unik bedrift vi her snakker om. Beliggenheten er svært god i forhold til råvaren vi kjøper fra kjøttsamvirkets anlegg i Bjerka. Dessuten er samarbeidet med ARV viktig i relasjon til utviklingen av det kjøttfaglige miljøet i denne regionen. Sammen framstår vi som sterke og et stikkord i så måte er samdistribusjon. Det bidrar til en enklere og langt bedre logistikk opp mot våre viktige kunder i dagligvare- og storhusholdningmarkedet i nord, understreker Lifjell.

71 millioner kroner

H.A. Hanssen AS ble etablert i 1907 på Storforshei i Rana kommune og bedriften har opplevd en jevn og god vekst de siste årene. Firmaet har blitt drevet som en familiebedrift gjennom tre generasjoner Hanssen. Til sammen omsettes det kjøtt og kjøttvarer til dagligvare og storhusholdning for ca. 75 millioner kroner i året. I fjor hadde Mo-bedriften et driftsresultat på tre og en halv millioner kroner.

– Hvilke umiddelbare planer har du for virksomheten?
– Vi må bli enda bedre på det vi fra før er gode på. Det innebærer blant annet at vi skal kutte kraftig i sortimentet vårt. I dag har vi rundt 470 varelinjer, men målsettingen er å halvere dette antallet. Dermed vil vi spisse vår kvalitetssatsing ytterligere.

Skjærer selv

– Dere har valgt å satse på egen skjærelinje. Hvorfor det? Mange bedrifter på størrelse med H.A. Hansen har de siste årene valgt å kutte ut skjæringen.
– For oss er det viktig å ha stålkontroll på råvaretilgangen. Det får vi ved å skjære hel gris i eget anlegg. Denne grisen transporterer vi de i underkant fire milene fra Bjerka og det bidrar til en veldig god logistikk på alle måter. Vi er dessuten ikke sårbare for svingninger i tilgangen på stykningsdeler. Hel gris har vi 100 prosent tilgang til via forsyningsplikten fra markedsregulator. Et annet poeng er at vi i fremtiden har muligheten til å skjære rein på Mo-anlegget, understreker Lifjell.

Fem NM-medaljer

John Anders Lifjell ser et stort potensial i H.A. Hansen AS.

En annen positiv utvikling er samarbeidet med selskapet Bare nord på distribusjon. Dette har gitt Mo-bedriften mulighet til å nå ut til sine kunder på en enklere og raskere måte.

– Hvem er de største kundene?
– Vi er størst i dagligvaresegmentet med god spredning på alle kjedene. At vi nylig sikret oss fem medaljer på sju innsendte produkter til NM i kjøttprodukter, er viktig med tanke på håndverket og vår kvalitetsstatus i dette viktige markedet. Det er ekstra gledelig å se at to sterke lokale bedrifter hentet så mange medaljer hjem til Nordland for sine produkter. De medaljevinnende produktene viser at lokale produkter og håndverkstradisjoner utmerker seg også på nasjonalt nivå.

– Det er en stor ære å motta utmerkelse for den jobben alle ansatte i selskapene legger ned hver dag. De har stort fokus på produktutvikling, og å tilføre smakssammensetninger som er etterspurte i markedet. Bak disse utmerkelsene ligger år med dedikert innsats og lidenskap for å levere kvalitetsprodukter. All heder og ære til våre dyktige ansatte som legger ned fabelaktig dedikasjon i alt de gjør, sier John Anders Lifjell, som var til stede i Oslo for å motta prisene på vegne av begge bedriftene.

H.A. Hanssen AS sikret seg tre medaljer i klassene «Grill» og «Pølser», mens ARV hentet hjem to medaljer i klassene «Spekekjøtt» og «Pølser.

Mange kvinner

– Vi har den holdningen at råvarene som benyttes i vår produksjon skal være av norsk opprinnelse. Nå går vi i tillegg mer og mer over til å bruke råvarer fra Nordlands-bønder. Landet vårt har unike og naturgitte forutsetninger som det er verdt å ta vare på. Kombinert med gamle tradisjoner har vi et glimrende utgangspunkt for å skape gode matopplevelser her i nord.

– De ansatte hos oss, flesteparten kvinner, har gjennom årene opparbeidet seg både erfaring og fagkunnskap det står respekt av. Vi vektlegger smak og nytelse når nyheter i vårt sortiment skal presenteres. Engasjerte medarbeidere, sunn økonomi og fornøyde kunder gir oss tro på at det skal gå an å drive en privat kjøttbedrift midt i Norge i minst hundre år til, avslutter John Anders Lifjell.

Siste saker