Dette er den beste julematen

 240 kjøttprodukter er vurdert. Åtte vinnere er utpekt. Her er den beste julematen, kåret i et eget mesterskap.

Norske kjøttbedrifter har gjennomført en storstilt konkurranse for å finne den beste julematen. Alle kjøttbedrifter har hatt mulighet til å delta, konkurransen har vært hard mellom bedriftene, utvelgelsen har vært objektiv og faglig.

De største klassene som vurderes er julepølse, pinnekjøtt og julepålegg. De øvrige klassene er sylte, ferdig stekt eller kokt, postei/pate, medisterkaker og tradisjonsprodukter.

- Kåringen er ikke en tilfeldig utvelgelse gjort av kjendiser og synsere, men en seriøs vurdering ut fra råvare, utseende, lukt, smak og konsistens utført av fagfolk, sier kommunikasjonsansvarlig Svein-Erik Eide, Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund.

Han viser til at alle norske kjøttbedrifter er velkommen til å delta i konkurransen, fra store industrikonsern til små slakterbutikker.
-Dette gir forbrukerne en god veiledning i det store utvalget av julemat, sier han.

Beste pinnekjøtt
Grilstad Storkjøkken gikk til topps i konkurransen. Produktsjef Åge Iselvmo sier det betyr mye for bedriften å vinne denne prisen.

– Vi vet at konkurransen er hard og at prisen henger høyt. Derfor er vi svært glade for å bli kåret til den aller beste.

Hemmeligheten bak Grilstad Storkjøkken handler ifølge Iselvmo om svært gode råvarer og god kvalitet på framstillingen med riktig tørking og vanning. Han understreker at folk liker litt ulikt saltinnhold i pinnekjøttet. Enkelt sagt blir pinnekjøttet mindre salt jo lenger det vannes ut.

- Når du kjøper pinnekjøtt på butikken, så følg oppskriften på pakken nøye. Det er store variasjoner fra det ene merket til det andre hvor mye det bør vannes ut, sier han.

Solid jury
Mette Juberg var hoveddommer for konkurransen, og har hatt med seg 12 andre dommere. Alle dommerne er fagfolk med bakgrunn som pølsemakere eller næringsmiddelteknologer. Ingen av dem er ansatt i de bedriftene som deltar i konkurransen.

For kjøttbransjen er det avgjørende at konkurransen blir helt objektiv. Ingen kjente merkevarer skal ha fortrinn framfor mindre kjente produkter. Derfor er konkurransen lagt opp slik at ingen dommere vet hvem som leverer det enkelte produkt. Dommerne får bare servert maten, tester, smaker og skriver ned sine kommentarer.

Konkurransen skjer med anonymiserte produkter. Dommerne vet ikke hvilke bedrifter som er leverandører. Dermed blir det maten som vurderes, og ikke merkevaren, sier hun.
Etter hvert finnes det mange lokale kjøttvarer. For å få en best mulig bedømming av disse sender kjøttbedriften en beskrivelse på hvordan varene bør forberedes. Slik kan dommerne smake produkter som er tilberedt på lokalt vis.

Råd til forbrukerne
-Hvilke råd vil du gi til forbrukerne som nå skal handle inn julemat?
-Kjøp kvalitet, les varedeklarasjon nøye og se bort fra prisen. De fleste av oss kan spandere på oss den beste maten i jula. Det er med kjøttvarer som med andre artikler. Det er en sammenheng mellom pris og kvalitet, sier Juberg.

Hun legger til at jul er preget av sterke følelser og tradisjoner. En typisk nordmann kan spise hva som helst på juleaften bare det er akkurat det samme som i fjor og hvert år tidligere.

- Og hva spiser hoveddommeren selv på juleaften?
-Ribbe av hampshire-gris. Verdens beste juleribbe, sier hun med et smil, og legger til at rasen også omtales som Rosenborg-gris fordi den er svart og hvit. For en trønder som Mette Juberg er det et ekstra argument.

Her har du den beste julematen:

Klasse: Pinnekjøtt
Produkt: Pinnekjøtt med lange ben
Bedrift: Grilstad Storkjøkken

Dommernes kommentar: Dette er fasiten på et godt pinnekjøtt. Riktig råvarebehandling, passe salt, passe modnet. Mørt og godt. Det har god lagringssmak, er passe salt, er godt kokt og mørt og lett å spise.           
Hvor kan den kjøpes: Hotell og restauranter i hele landet. Bl.a. Hurtigruta, Rica-hotellene, SAS-hotellene, Egon-restauranter, Eurest-kantiner, med flere.

Klasse:  Julepålegg
Produkt: Lammerull
Bedrift: Ingebrigtsen Kjøtt AS

Dommernes kommentar: Vinneren er en rull som er smakfull, saftig og mør. Det er et topp produkt svært godt utført, med upåklagelig finish, god farge, passe kryddersmak og god ettersmak samtidig som den er passe salt.
Hvor kan den kjøpes: I Nord-Norge Horeca – Narvik og nordover. Spar, Eurospar og butikkene innen COOP-gruppen

Klasse: Sylte
Produkt: Luksus sylte
Bedrift: Pers Kjøkken – pakket av Bjerke Spekemat  

Dommernes kommentar: Dette er rett og slett et supert produkt. Juryen har ingen ting å trekke, og sier det er langt mellom slike produkter.
Hvor kan den kjøpes: Er tilgjengelig i alle dagligvarekjedene i østlandsområdet og på Smartclub.

Klasse: Julepostei/-paté
Produkt: Viltpate med sherry
Bedrift: A. Strøm-Larsen AS

Dommernes kommentar: Vinneren av årets Julepostei/paté har en balansert og god smak, har god konsistens, smører godt og skives bra. Utseende er fantastisk, det er flott pynt i geleen på toppen, og gelen sitter som støpt.
Hvor kan den kjøpes: Butikkutsalg i Oslo. Restauranter og storkjøkken i Østlandsområdet.

Klasse:  Ferdig stekt/kokt
Produkt: Juleskinke
Bedrift: Ingebrigtsen Kjøtt AS

Dommernes kommentar: Vinneren – årets Ferdig stekt /kokt 2011 er et fantastisk produkt, en vinner som huskes – det får jubel av dommerne og er Juleskinke fra Ingebrigtsen Kjøtt AS
Hvor kan den kjøpes: Selges i Nord-Norge Horeca – Narvik og nordover. Spar, Eurospar og butikkene innen COOP-gruppen
 
Klasse: Julepølse
Produkt: Julepølse grov
Bedrift: Grilstad Storkjøkken

Dommernes kommentar: Kjempebra råvarer med fin fordeling av fin/grov, godt utseende. Pent snitt med krydder synlig. Smaken sitter og den er "sprø" på tanna.
Hvor kan den kjøpes: Hotell og restauranter i hele landet. Bl.a. Hurtigruta, Rica-hotellene, SAS-hotellene, Egon-restauranter, Eurest-kantiner, med flere.

Klasse: Medisterkake
Produkt: Medisterkake
Bedrift: Brandbu Pølsemakeri

Dommernes kommentar: Årets Medisterkake er et topp produkt på alle områder. Med sitt pene utseende og friske og gode smak betegnes den som en medisterkake av høyeste rang.
Hvor kan den kjøpes: Butikkutsalg i Brandbu og på Gran. Kiwibutikker på hele Hadeland, samt Rema Grua og Spar på Lunner og Gran.

Klasse: Tradisjonsprodukt
Produkt: Syltelabber
Bedrift: Nortura SA

Dommernes kommentar: Dommerne samlet seg om ett produkt som er eksotisk norsk. Det er julekos for viderekommende, et perfekt arbeid.
Hvor kan den kjøpes: Norske dagligvarebutikker i hele landet

Siste saker