Digital kompetanseskole i KLF-regi for produsenter

Digital kompetanseskole i KLF-regi for produsenter KLF lanserer nå digital kompetanseskole som bonden kan gjennomføre fra sin egen stue. Koronasituasjonen gjorde at KLF måtte tenke nytt, og den nye digitale… Les mer

Digital kompetanseskole i KLF-regi for produsenter

KLF lanserer nå digital kompetanseskole som bonden kan gjennomføre fra sin egen stue.

Koronasituasjonen gjorde at KLF måtte tenke nytt, og den nye digitale løsningen for kompetanseskole for slaktekyllingprodusenter ble resultatet av dette.

Frem til nå har det vært nødvendig å være fire dager borte fra gården for å kunne få den nødvendige godkjenningen og gjennomført kompetanseskole for slaktekylling-produsenter.

Godkjent av Mattilsynet

– Den nye løsningen er godkjent av Mattilsynet og dekker kravene til kompetanse som kreves i regelverket, både med tanke på helse og velferd. Koronasituasjonen tvang oss til å tenke nytt, da det ble begrensninger i gruppestørrelse og mindre reiseaktivitet, sier sjefveterinær Ida Mathisen i KLF.

Fire deler

Kurset består av fire deler, hvor alle delene må gjennomføres for å få kursbevis – kalt KLFs velferdsbevis. De to første delene er e-læringskurs som er utviklet av Animalia. Etter gjennomført e-læring må man delta på et tretimers webinar. Første webinar avholdes 29. oktober klokka 12.00–15.00. Hvis dette tidspunktet ikke passer, blir det en ny mulighet 16. desember klokka 12.00–1500. Det vil deretter settes opp webinarer jevnlig gjennom 2021.

Fokus på avliving

Den siste modulen i kurset er en praktisk gjennomgang i årsaker til avliving og hvordan avliving skal gjennomføres, og dette skjer ute i en besetning i regi av veterinær på slakteriet. Når alle fire modulene er gjennomført, blir kursbeviset automatisk utstedt.

Webinar mulig

– Det har absolutt vært av verdi for produsentene å møtes fysisk når vi har arrangert kompetanseskole. Slakteriene vil derfor fortsatt samle produsenter, og de kan også legge til rette for at produsentene samles fysisk for å delta på webinar dersom dette er ønskelig, sier Ida Mathisen.

3000 kroner

Påmelding til det nye kurset skjer via KLFs nettsider. Prisen for hele kurset vil være på rundt 3000 kroner for produsenter som leverer til et KLF-medlem, det vil si den Stolte Hane, Norske Kylling, Gårdsand, Ytterøykylling eller Holte Gård. Det vil bli rabatterte priser for andre i husstanden eller på samme bruk som også tar kurset.

Oppdatert kunnskap

I sin godkjenning til kurset sier Mattilsynet at kurset ser velstrukturert ut og inneholder alle elementene som regelverket krever. De minner imidlertid om at kursmaterialet må tilpasses ny kunnskap, nytt regelverk og aktuelle utfordringer.

– For å sikre at kyllingprodusentene får oppdatert kunnskap, vil vi jobbe for at kurset til enhver tid er oppdatert etter gjeldende regelverk, og det vil antakelig også komme påbyggingsmoduler etter hvert.

– Dette blir veldig spennende, og vi håper vi nå gjør det lettere å formidle oppdatert kunnskap. Det neste prosjektet blir å få til et tilsvarende kurs for produsentene som driver med verpehøner, sier Ida Mathisen til slutt.

Siste saker