Gårdsdrømmen ble virkeliggjort

Anders G. Bekkevold (28) har drømt om å eie sin egen gård siden han startet som bonde bare 18 år gammel. Nå er drømmen blitt virkelighet. Nylig kjøpte Anders Bekkevold… Les mer

Anders G. Bekkevold (28) har drømt om å eie sin egen gård siden han startet som bonde bare 18 år gammel. Nå er drømmen blitt virkelighet.

Nylig kjøpte Anders Bekkevold og kona Marie Louise gården Stange Prestegård og med det ble de endelig eiere av sin egen gårdseiendom. Frem til nå har de leid en gård like i nærheten av den nykjøpte prestegården. Her har de 360 mål med kornproduksjon og 1200 slaktegris. På prestegården, som har omtrent 400 mål dyrket jord, har det tradisjonelt sett blitt drevet med melkeproduksjon, korn og grasproduksjon.

Slaktegris

– Det blir det forandring på nå, melkekvoten på gården var leid vekk, så jeg ønsker å drive med slaktegris. Det har jeg drevet med før og det kjenner jeg meg trygg på. I tillegg ønsker vi å satse mer på kornproduksjon. Vi har dyrket bygg og havre til nå, neste sesong blir det også hvete. Vi vurderer å få inn raps og eventuelt andre vekster etter hvert.

Eget transportselskap

Tross store investering ser Anders positivt på fremtiden.

– Det er ikke til å legge skjul på at gjeldsbyrden nå blir tung, men vi har regnet på dette og mener vi skal klare oss greit med tilleggsinntektene våre.

Anders driver i tillegg til gården eget transportselskap med en ansatt, og med hjelp fra broren, kjører de i hovedsak kraftfor for Fiskå Mølle – Løten. Marie Louise studerer for tiden til å bli barnehagelærer, med andre ord er det travle dager for tobarnsfamilien.

Startet tidlig

Fatland-bonden ble tidlig inspirert til å satse på en yrkeskarriere som bonde, og startet allerede som 18-åring opp med slaktegris på et leid gårdsbruk.

– Jeg har ikke vokst opp på gård, men i et område som ikke ligger så langt herfra hvor det var mange bønder rundt oss. Jeg startet allerede som 12-åring med småjobber på gårdene og så hvilken innsats bøndene la ned for å produsere mat. Jeg fant ut at dette var noe jeg kunne like å jobbe med.

Allsidig yrke

Bøndene Anders Bekkevold jobbet for var trygge i jobben sin og ikke minst positive til bondeyrket.

– Jeg fikk inntrykk av at dette var en flott hverdag, og ikke minst et allsidig yrke. Jeg liker å jobbe med dyr, jord og maskiner. Tett på elementene i en egen harmoni, det er også kjekt å få lov til å være sin egen sjef. Så har jeg også alltid likt å jobbe, og mange gav meg tidlig ansvar, så jeg vokste på det.

I dag driver han gård i et av landets mest attraktive landbruksområder, og mener nettverket og det sosiale i bondeyrket er viktig å ta vare på.

Familien Bekkevold på tunet i Stange.

Gode rådgivere

Det er litt tilfeldig at Anders i dag er Fatland-bonde, det hele startet da han kom i dialog med en annen bonde som brukte det privateide slakteriet og ønsket å prøve selv. I dag kan han ikke få rost sjåførene nok og kontakten han har med slakteriet, både når det gjelder dyr som skal til slakt, eller livdyr som Fatland frakter frem til gården. Anders er opptatt av å ha gode rådgivere rundt seg, og mener slakteriet spiller en viktig rolle her sammen med andre samarbeidspartnere. Fremover drømmer han om å bygge om det gamle melkefjøset på prestegården, og dermed klare å drive slaktegrisproduksjon med full konsesjon.

Sprek satsing

– Jeg er klar over at dette er en sprek satsing, i en litt urolig tid for landbruket. Jeg har stor respekt for debatten som går der ute, og for de som jobber for vår sak om å bedre inntektsnivået, og er slett ikke uenig at vi trenger å løfte opp posisjonen til bonden. Likevel velger jeg å være optimist for fremtiden. Vi trenger mat, norsk produsert mat. Det er viktig å skryte av banken, slakteriet og kraftforleverandøren som i disse årene har vært fleksible og hatt troa på meg. Å drive med slaktegris krever stor omsetning. Fremover nå er det særlig viktig å ha nok likviditet, poengterer den kreative Stange-bonden.

Handler om livsstil

Han og kona er fullstendig klare på at de mer enn noe annet har kjøpt seg en livsstil, Anders tror gårdslivet blir bra for hele familien.

– Dette tror jeg kommer til å bli en veldig god plass å vokse opp for barna våre, her får de prøvd seg på mye forskjellig og kan være med oss ute på det som skjer.

Siste saker