Dropper kjøtt og sliter med depresjon

Forskning viser at vegetarianere, spesielt menn, sliter mer med depresjon enn kjøttspisere. En studie av 9668 britiske fedre fant en sammenheng mellom vegetarisme og depressive symptomer. Tidligere studier fra Australia og Norge viser lignende trender. Psykiater Joseph Hibbeln peker på at mangelen på næringsstoffer fra kjøtt kan påvirke mental helse negativt, til tross for fordelene for fysisk helse.

Vegetarianere sliter mer med depresjoner enn kjøttspisere. Det viser forskning på nesten 10 000 britiske menn. Forskerne trekker også frem norske tall som forteller det samme.

Av Georg Mathisen

Dette er ikke nok om du vil redusere risikoen for depresjon, viser ny forskning på voksne menn. Illustrasjonsfoto: Px Here

Ernæring fra nakken og opp. Det er slagordet som Joseph R. Hibbeln bruker. Den amerikanske psykiateren og hjerneforskeren har arbeidet mye med hva omega-3 betyr for mental helse – men han har også forsket på vegetarianere og depresjoner.

– Visste lite

Hibbeln har samarbeidet med tre forskere ved universitetet i Bristol om en studie som ble publisert i Journal of Affective Disorders i 2018. – Vi vet lite om fordeler eller farer for mental helse som følger av vegetariansk kosthold, konstaterer Hibbeln, Kate Northstone, Jonathan Evans og Jean Golding. De har gått gjennom data fra 9668 nybakte fedre i England. Alle er spurt om de regner seg selv som vegetarianere eller veganere. Dessuten har de oppgitt hva de spiser, og de er målt på en egen skala som ser spesifikt på fødselsdepresjoner.

I neste omgang har forskerne justert resultatene for alle andre faktorer som kan utgjøre en forskjell – fra alder og jobbstatus til om familien eller mannen selv har noen historie med depresjoner.

Voksne menn

350 av de nesten 10.000 mennene i studien var vegetarianere. – Etter det vi vet, er dette den første store epidemiologiske studien som viser en sammenheng mellom vegetarianisme og signifikante depressive symptomer blant voksne menn, skriver Hibbeln og kollegene.

De har altså funnet at vegetarianerne og veganerne scorer høyere både på depresjoner og på fødselsdepresjonsskalaen enn mennene som spiser all slags mat.

– Vegetariansk kosthold har vært knyttet til lavere risiko for hjerte- og karsykdommer, overvekt og diabetes, sier de og viser til annen forskning. Derfor er det naturlig å stille spørsmålet om det også finnes mulige fordeler for mental helse – eller om mindre av de næringsstoffene som finnes i store mengder i den maten som vegetarianerne holder seg unna, tvert imot har negativ innvirkning på mentalt velvære.

Joseph R. Hibbeln forsker på mat og hjerne.

Norske studenter

Tidligere har en stor studie av australske kvinner i 20-årene funnet en tydelig økning i symptomer på depresjon blant vegetarianere – 22 prosent, mot 15 prosent blant dem som spiser kjøtt. En annen australsk studie blant kvinner viser at lavere inntak av rødt kjøtt henger sammen med nesten en dobling av faren for depresjons- og angstlidelser.

I artikkelen sin trekker Joseph R. Hibbeln og kollegene også frem norsk forskning fra drøye 20 år tilbake. Da fant forskere fra universitetene i Bergen og svenske Umeå ut at nesten dobbelt så mange menn og en tredjedel flere kvinner med lavt kjøttforbruk rapporterte om at de hadde vært deprimerte. Den gangen var det studenter de forsket på.

Foreldre med depresjon

Forskning både fra Minnesota i USA og fra Tyrkia viser at ungdommer som er vegetarianere, scorer dårligere på mental helse og oftere har både spiseforstyrrelser og selvmordsforsøk bak seg.

Når forskerne ser på de nye, engelske tallene, peker de også på hva fedre med fødselsdepresjoner kan bety for hvordan barna utvikler seg.

– Det har vært mye oppmerksomhet rundt mødres depresjon. Men studier viser også en forbindelse mellom fedres depresjon og negative effekter på barnets utvikling, skriver Hibbeln og de andre forskerne i artikkelen sin.

Siste saker