Effektivitetskontrollen viktig redskap for kyllingprodusenter

Effektivitetskontrollen viktig redskap for kyllingprodusenter Bø i Randaberg På Jæren finnes det utvilsomt mange kompetente og ikke minst driftige kyllingbønder, og en av disse er Kjell Ingar Bø (37) på… Les mer

Effektivitetskontrollen viktig redskap for kyllingprodusenter

Bø i Randaberg På Jæren finnes det utvilsomt mange kompetente og ikke minst driftige kyllingbønder, og en av disse er Kjell Ingar Bø (37) på Fagerli gård på Bø i Randaberg.

Fagansvarlig egg og fjørfe i KLF, Cecilia Larsson, gir praktiske råd i forbindelse med Effektivitetskontrollen. Barna til Kjell Inge hjelper gjerne til med stell av kyllingene.

En ting er sikkert: Det er alltid hyggelig å være velkommen på besøk hos engasjerte, hyggelige bønder. KEP besøkte Kjell Ingar Bø i midten av juli på gården han overtok av sin far for 13 år siden. Bø driver gården sammen med sin kone og deres fire barn.

– Givende jobb

– Min far startet kyllingproduksjon på denne gården i 1988, og da jeg overtok gården i 2004, var det ikke spørsmål om å fortsette med kylling eller ikke. Her handler det om kylling, ferdig snakka! Å være kyllingbonde er med andre ord en givende og fin jobb, fastslår Kjell Ingar Bø.

I tillegg til å produsere 280?000 kyllinger årlig for Den Stolte Hane, dyrkes det også poteter på gården til Kjell Inge Bø.

I tillegg til å produsere 280?000 kyllinger årlig for Den Stolte Hane, dyrkes det også poteter på gården til Bø. Kyllingene produseres i tre forskjellige hus, slik at det som regel alltid er kyllinger på gården. Det produseres både Ross 308 og Ross Rowan på gården. I september i fjor ble det aller første innsettet med Ross Rowan satt inn, og da KEP var på besøk, hadde innsett nummer fire nettopp blitt ferdigstilt. Begge kyllinghybridene har minst like god dyrevelferd og blir godt tatt vare på av Kjell Ingar Bø. Men forskjeller er det. Noen av disse forskjellene er at man setter inn færre dyr for Ross Rowan enn for Ross 308, og at de har en lengre oppfôringstid. Uavhengig av hybrid, så lever kyllingene et godt liv hos Bø.

Effektivitetskontrollen viktig

Når man driver i tre forskjellige hus, kan det fort bli vanskelig å holde oversikt over produksjonen med daglister og registreringer av fôrforbruk. Kjell Ingar har Dachs computer i hvert kyllinghus der det overføres informasjon fra den daglige inntastingen på Dachs computeren og inn i KLFs Effektivitetskontroll. På denne måten blir all verdifull informasjon om produksjonen samlet på ett sted.

– I Effektivitetskontrollen kan man ta fram detaljerte standard rapporter om produksjonen sin, samt designe sine egenrapporter som henter ut den informasjonen man ønsker. Det er også mulig å sammenligne produksjonen sin med gjennomsnittsverdier i Effektivitetskontrollen. På denne måten får man et overblikk over hvordan man ligger an i forhold til seg selv og i forhold til gjennomsnittsprodusenten. Avvik og uregelmessigheter kan oppdages raskere når man har god kjennskap til sine egne produksjonsresultater og ikke minst bruker tid på kyllingene, sier Kjell Inge Bø.

Styringscomputer

Ved at styringscomputeren overfører dataen inn i Effektivitetskontrollen, sparer man selv tid på å registrere det i programmet. Det å ha en god dokumentasjon og historikk på produksjonene sin forenkler jobben når man skal analysere resultatene sine. Ta kontakt med din leverandør at styringscomputer for å se om de kan hjelpe deg med overføringer inn i Effektivitetskontrollen.

Siste saker