Egglederen som leverer 300 tonn egg fra 15 000 høner

Egglederen blir han kalt, femtiåringen Stein Vegar Thuv, eier og driver av hønseriet og eggpakkeriet Tørresvik Gård ved Fauske i  Nordland. Her egger han opp de 7 500 utegående hønene sine til… Les mer

Egglederen blir han kalt, femtiåringen Stein Vegar Thuv, eier og driver av hønseriet og eggpakkeriet Tørresvik Gård ved Fauske i  Nordland. Her egger han opp de 7 500 utegående hønene sine til å verpe rundt 150 tonn egg i året. I tillegg pakker og kjører han ut eggene pluss like mange fra to andre hønserier. Høy kvalitet, god dyrehelse og drahjelp fra varebilen «Eggspressen» har gjort eggene fra Tørresvik Gård til en sterk merkevare.  

De hønene som vil, kan fritt gå ute på Tørresvik Gård. Gjerder fins ikke. Foto: Privat

– Jeg er nok en tanke utenom standard, innrømmer Stein Vegar, egglederen fra Nordland som har utfordret et homogent egg-marked og vist at det er forskjell på egg og egg. Da han ble eneeier i 2017, satte han fart på byggingen merkevaren Tørresvik Gård. Blant annet klekket han ut en serie blautkokte eggevitser som han la ut Facebook. Det ga 4 900 følgere blant Saltenregionens 75 000 innbyggere. 

Les andre relevante artikler for bønder og produsenter

«Stein Vegar legger egg»

– Særlig godt slo "Eggleder Stein Vegar lufter sine frittgående egg", der jeg gikk tur med eggene i bånd. Bra tilslag fikk også "Eggleder Stein Vegar legger egg" med masse egg påtegnet ansikt som lå pent i senga mens jeg bredde teppet over dem. I dag er det mange som titulerer med "eggleder" når jeg treffer dem på gata, ler Stein Vegar, som også liker å bli kalt «eggspert».   

Selv om han har brukt humor helt bevisst i byggingen av merkevaren, er Stein Vegar krystallklar på at kvalitet, dyrehelse og merking er selve grunnmuren i merkevaren: 

Kvalitet og dyrehelse

– Her på Tørresvik Gård skal vi hver dag gjøre oss fortjent til ryktet som pålitelig leverandør av kortreiste, godt merkede kvalitetsegg med ekstra gule plommer fra høner som får gå ute i frisk luft. 

Om sommeren åpner Stein Vegar dørene til det store hønsehuset hver dag kl. 11. De 7 500 hønene kan spankulere fritt omkring under åpen himmel. Her er det ingen gjerder. Egglederen sjøl mener friluftslivet gir en ekstra glød til den gule eggeplommen. 

«Kunden er sjefen»

Tørrevik Gård er bygd stein på stein gjennom tre generasjoner siden Stein Vegars bestefar startet bedriften i 1958. De 300 tonnene med egg som Tørresvik Gård pakker, gir en omsetning på ca. 10 millioner. Det utgjør ca. 3 årsverk fordelt på 2 heltidsansatte og 4 deltidsstillinger. 

På Tørresvik Gård pakkes både egg fra gården og fra to andre produsenter. Foto Privat
 

Les også Bekymret for tomme egghyller

–  Vi skal levere produkter som er best på kvalitet, dyrehelse og miljø. Og policyen vår er ikke mulig å misforstå: Kunden har alltid rett. Kunden er vår øverste sjef og kan sparke alle fra styreleder til gutta på gølvet, simpelthen ved å velge en annen vare, slår Stein Vegar fast.  

Eggspressen fra Tørresvik Gård kjører ut 30 tonn egg i året til butikkene i regionen. Foto: Privat 

Vokst opp i hønsjiten

Selv vil han ikke karakterisere seg som en særlig hardkokt type: 
–  Jeg er vokst opp i hønsjiten, har vært Eggleder her på Tørresvik siden 1998 og eneeier siden 2017. Når jeg ikke jobber, liker jeg å bruke tid med familien. Jeg har også en del prosjekter gående, som å dyrke litt egen mat og snekre eller skru litt på gamle traktorer eller min Morris Mini. Mottoet mitt "Slapp av. Det kan gå bra!" Jeg har lett for å bekymre meg, men har et lite gnist av optimistisk tro.

Og selv om han pakker 300 tonn i året, er han fortsatt glad i egg.  

–  Jeg en altetende type. Jeg vender ofte tilbake til omeletten. Den er enkel og kan godt lages i alle slags kombinasjoner. Smart når du skal bruke opp restene i kjøleskapet. 

Les mer: Vurderer du å samarbeide med private slakterier eller eggpakkerier? På vår side For Bonden  gir vi deg et innblikk i den private delen av kjøttbransjen i Norge.

Siste saker