Eksperter advarer om mulig ny pandemi

Eksperter advarer om mulig ny pandemi Mutasjoner av virusstammer funnet på griser kan utvikle seg til å bli en verdensomspennende pandemi på linje med covid-19. Hans Jørn Kolmos, SDU Det… Les mer

Eksperter advarer om mulig ny pandemi

Mutasjoner av virusstammer funnet på griser kan utvikle seg til å bli en verdensomspennende pandemi på linje med covid-19.

Hans Jørn Kolmos, SDU

Det er en gruppe tyske forskere som har påvist influensastammer innenfor europeisk svineproduksjon. Det er disse stammene som i neste omgang kan føre til pandemi.

– Det er en risiko for at de forskjellige stammene kan danne et nytt virus med et pandemipotensial, altså evnen til at det lett kan smitte mennesker, bekrefter professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos, overfor den danske avisen Information.

Globale konsekvenser

Til sammenligning har koronaviruset hittil tatt livet av over én million mennesker og smittet nærmere 40 millioner over hele verden.

Ifølge forskerne legger moderne griseproduksjon forholdene til rette for utvikling av nye virusstammer, som igjen kan resultere i en ødeleggende pandemi med enorme globale konsekvenser.

– Det vil skje på et eller annet tidspunkt

Eksperter anser risikoen for en ny svine-influensapandemi som reell og alvorlig. Våren 2009 oppstod et utbrudd, først i Mexico og USA, senere globalt, etter at sykdommen begynte å smitte mellom mennesker. Utbruddet vokste raskt og ble klassifisert som en pandemi av Verdens helseorganisasjon (WHO).

Velbegrunnet årsak

Ørjan Olsvik, UiT

I Norge ble det startet massevaksinasjon av befolkningen for å hindre spredning. Det samme er aktuelt når en vaksine mot covid-19 er klar.

Flere av funnene i den nye tyske studien knytter seg til dansk griseproduksjon.

– Det er absolutt et problem. Det er en helt klar og velbegrunnet årsak til bekymring. Risikoen er i en størrelsesorden hvor man ut fra en ren sannsynlighetsberegning kan si at det vil skje på et eller annet tidspunkt, understreker den danske professoren.

Fusjon mellom arvestoff

Professor i medisinsk mikrobiologi ved Det helsevitenskapelige fakultet, Universitetet i Tromsø, Ørjan Olsvik, sier dette om den tyske studien.

– Alle nye sesonginfluensautbrudd i mennesker kommer fra en fusjon mellom arvestoff fra influensavirus fra gås og ender, og influensavirus fra gris. Dette skjer vanligvis i Kina. Dette blir «nye» virus og vi må derfor ha «nye» spesifikke vaksiner, år om annen. Disse «nye» variantene kan gi sykdom på gris, og av og til også på mennesker, sier Olsvik til ABC Nyheter.

Han har tidligere jobbet som professor ved Norges veterinærhøgskole og følger den verdensomspennende koronapandemien nøye.

Han mener det gjenstår å se om virus blant gris på sikt overføres til mennesker.

– Det vi ser er et utbrudd blant gris, men så langt er det ikke vist sykdom på mennesker. Sporadiske tilfeller hos mennesker vil nok dukke opp, gjerne hos dem som arbeider med gris, men et større utbrudd vil kreve at dette nye viruset også kan smitte mellom mennesker, påpeker Ørjan Olsvik.

Siste saker