Skolestipend og yrkestrening

«En bedre framtid for alle, gjennom biff-samarbeid med Norge.» Det er slagordet til Embiveni Foundation, som gjennom Young Heros gir unge mulighet til yrkestrening. – Det handler om et program… Les mer

«En bedre framtid for alle, gjennom biff-samarbeid med Norge.» Det er slagordet til Embiveni Foundation, som gjennom Young Heros gir unge mulighet til yrkestrening.

– Det handler om et program for sosialt arbeid og utdanning blant den oppvoksende generasjon. Det hele kom i gang i 2010 og har vært svært vellykket, sier Khulekani Magongo, Executive Director, Young Heroes.

– Takk for alt dere har gjort for oss, vi er takknemlige. Uten skolestipendet ville jeg ikke vært her. Dere gjør en viktig jobb. Vær så snill, ikke stopp å hjelpe andre.

En av elevene som får yrkestrening på NASTC gjennom Young Heroes

Arbeidstrening viktig
Ifølge Magongo, er arbeidstrening et viktig stikkord. KLF besøkte blant annet skolen som gir unge arbeidstrening i trearbeid, i bilmekanikk, metallfag og ikke minst landbruksfag. Vi var dessuten innom en katolsk skole for barn der et nytt bygg er reist med pengemidler fra Embiveni Foundation.

– De møblene du ser her inne, er designet og produsert av våre dyktige elever. Vår oppgave som lærere er kun å rettlede. Vi lar elevene styre det meste selv. På den måten skaper vi selvstendige og pålitelig yrkesutøvere. Det igjen er en garanti for at de unge får jobb etter endt utdanning her på skolen, sier en snekkerlærer vi møter.

30 bilmekanikere pr. år
Den samme tenkingen gjør seg gjeldene i avdelingen for utdanning av bilmekanikere. Etter to år her, det ene praksisår ute i bedrift, har elevene gode muligheter til å sikre seg verdifulle mekanikerjobber i nærområdet. Og også det takket være midler fra Embiveni Foundation.

– Vi har i øyeblikket 30 elever her nå, tre av disse er jenter. Det kan høres lite ut med kun tre jenter, men vi er stolte av at jenter også ser nytten av bilmekaniker-studiet. Elevene blir testet ved at de reparerer biler som ordinære kunder setter inn til reparasjon hos oss. På den måten blir utdanningen så reell som mulig, sier en mekanikerlærer som er ansatt på skolen.

Han viser oss rundt i bilverkstedet og vi stopper opp foran en bil med åpent panser. Ti elever driver vedlikehold på bilen, og en av dem kommer bort til oss.

– Takk for alt dere har gjort for oss, vi er takknemlige. Uten skolestipendet ville jeg ikke vært her. Dere gjør en viktig jobb. Vær så snill, ikke stopp å hjelpe andre, sier en av de mange elevene som får støtte gjennom Young Heroes, til yrkestrening på NASTC.

Nhlangano Agricultural Skills Training Center (NASTC) er ett av tre yrkestreningssenter drevet av non-profit organisasjonen Swaziland Skills Centres. NASTC stod ferdig i 1994. Bygningene ble finansiert av utenlandske givere og ble bygd av elever på arbeidstrening. De fikk veiledning av lærere i arbeidet, liksom undervisningen foregår på skolen i dag.

Siste saker