En rein og skjær suksesshistorie
For få år siden lå reinkjøttet bortgjemt og «nedsnødd» nederst i frysedisken i norske dagligvarebutikker. I dag er etterspørselen større enn produksjonen. Mange kaller det en reinsdyrrevolusjonen.
Kjøtt av reinsdyr har tradisjonelt vært en billigvare kvernet inn i f.eks. joikaboller eller i form av frosne flak av biff. Det siste tiåret har ting endret seg. Reinsdyrkjøtt har blitt en eksklusiv og dyr ferskvare i butikker og en delikatesse på topprestauranter. Neste stopp er trolig utlandet. Særlig det asiatiske markedet er sultent på denne unorske kjøttspesialiteten.
Liten revolusjon
Det siste tiåret har reinsdyrnæringen i Norge gjennomgått det man kan kalle en stille revolusjon. Ferskt reinsdyrkjøtt er tilgjengelig gjennom hele vinteren, og frysedisken byr ikke bare på skav, men lår og indrefilet av rein. Kiloprisen er nå oppe i rundt 500 kroner kiloen for dette kvalitetskjøttet.
Rein fra Finnmarksvidda er blitt en delikatesseråvare som også serveres på Michelin-stjernerestauranter som Maaemo i Oslo og Noma i København.
– Rein er på mange måter som vin, det tar smak av jordsmonnet. Ved kysten spiser rein tang og alger, på vidda lav og sopp, sier økonom og reineier Are Smuk Figved.
Mer uavhengig av støtte
Han etablerte og eier slakteriet og varemerket Finnmark Rein. Selskapet har solgt høykvalitetsrein til norske butikker siden 2015, først og fremst til Meny-kjeden. For noen år siden startet også Rema sin egen satsing på reinkjøtt.
Den økende etterspørselen har hatt stor effekt for reineiere. Mens de før var sterkt avhengige av direkte subsidier, er de blitt nesten helt uavhengige av støtte. Men rovdyr er fortsatt en utfordring.
– Da vi startet i 2012, var snittprisen på reinsdyrkjøtt under 30 kroner pr. kilo. Nå er den nærmere 100 kroner, sier Figved.
Drømmer om Asia
I dag eksporteres lite norsk rein, men det store målet er nå markedet i Asia. Rett før koronakrisen fikk norske reinsdyr, etter tre års kamp, importtillatelse for eksport til Kina, via mattilsynet i Hongkong. Drømmen er nå å kunne eksportere alt fra dyret inkludert bein, klauver, blod, senere, haler og horn til markedet i Kina og Asia, samt skinn og pels til moteindustrien.
Samisk kultur
– Vi selger ikke bare dyret, men samisk kultur. Samisk liv er tett knyttet til reinnæringen. I fjor slo Høyesterett fast norske samers menneskerett som urbefolkning til å drive reindrift – også når det kommer i konflikt med en vindkraftpark. sier Are Smuk Figved i Finnmark Rein.