Får distribusjonshjelp med lokalmat

Får distribusjonshjelp med lokalmat HOVDEN: Godt Lokalt sørger for at ‘håndarbeid’ fra Setesdal kommer inn i butikkene. – Jeg hadde ikke greit meg uten, men kjedene er etter hvert blitt… Les mer

Får distribusjonshjelp med lokalmat

HOVDEN: Godt Lokalt sørger for at ‘håndarbeid’ fra Setesdal kommer inn i butikkene. – Jeg hadde ikke greit meg uten, men kjedene er etter hvert blitt veldig flinke på lokalmat, sier Rolf Arne Haugen på Fjellgarden Hovden.

Av Georg Mathisen

Til jul solgte pølsemakermesteren hele 14 tonn pinnekjøtt.

Matskatt fra Agder

– Det er rene produkter med lite tilsetningsstoffer i, så alle kan spise dem, sier Haugen. Øverst i Setesdal lager han pinnekjøtt og pålegg, men også litt spekemat og pølse, av lokale råvarer. Meny selger det meste av pinnekjøttet hans og har utnevnt Hovden-produktene til Matskatt fra Agder.

Så er de da også prisbelønt både for innhold og innpakning. – Jeg har vunnet gull i NM med både sylte og pinnekjøtt. Det borger vel for at jeg gjør noe riktig, mener han. Emballasjen, den fikk gullmedalje i Visuelt-konkurransen da den var ny i 2015.

I lære hos Ringøen

Haugen kommer fra Dale i Sunnfjord. Han begynte i lære hos Ringøen i Kristiansand i 1977, tok mesterbrevet midt på 1980-tallet og kom til Hovden i 2011. For fire år siden tok han og kona over slakteridelen av Fjellgarden Hovden.

Kona har gått tilbake til jobben på sykehjemmet i bygda. – Vi startet dette sammen. Men så lenge ekteskapet skulle fungere, er nok det bedre, spøker han. – Hun har fremdeles kontor her og gjør alt det merkantile.

– Vi markedsfører oss under Hovden-navnet. I hele Bykle kommune er det 965 innbyggere, og 4–500 av dem bor her. Om vinteren er det vel 25 000 besøkende her oppe til jul, i vinterferien og til påske, sier Haugen. Hovden er godt kjent og et sterkt merkenavn.

Rolf Arne Haugen har spesialisert seg på pinnekjøttet fra øverst i Setesdal.

Kun til Meny-kjeden

– Jeg produserer årlig cirka 14 tonn pinnekjøtt. Det går kun til Meny, i tillegg til at de to butikkene her på Hovden selger dette pinnekjøttet. Alt det andre jeg lager, går til alle kjedene, sier han og roser distribusjonen gjennom Godt Lokalt:

– De gjør en god jobb for oss småprodusenter. Både kona og jeg har masse kontakter i butikkene, og det var en lettere måte å komme inn på til å begynne med. Men butikkene vil ikke ha mye besøk, så vi må gå via Godt Lokalt. Kjedene er blitt veldig flinke på lokalmat, men jeg hadde ikke klart meg uten Spesialgrossisten og Godt Lokalt.

Vilt og pålegg

I tillegg til lokale lam, skjærer Haugen mye elg og hjort. Så har han vanligvis fem forskjellige påleggssorter – litt flere til jul. Pølse og spekemat er det blitt mindre av.

For å komme dit, er det blitt litt prøving og feiling.

– Vi tok over 1. september 2016. De to påfølgende årene var katastrofalt dårlige år. Vi satset mye på reinsdyr som vi ikke klarte å få penger ut av. 2019 gikk greit, og 2020 ble enda bedret. Men det blir mange og lange arbeidstimer, innrømmer pølsemakermesteren.

Han har med seg to ansatte de tre månedene før jul. Ellers er han alene, men med litt innleid hjelp når han har behov. Omsetningen ligger rundt seks millioner kroner. – Jeg kommer aldri til å bli millionær på dette. Det viktigste er at jeg trives med det jeg holder på med, sier han.

Haugen skjærer også ned lokal elg.

Håndarbeid

– Jeg er nøye på det jeg lager. Dette er ikke noen fabrikk. Det meste er håndarbeid. Pinnekjøttet mitt blir ikke fryst. Det henger til det er ferdig – minimum seks uker for å modne seg og få god smak, forteller Haugen.

Målet hans er å ta ut en grei lønn og ha igjen litt penger til å investere og drive en sunn bedrift. Det er mange småprodusenter som lager mye god mat, men det krever kapital å ta skrittet fra å stå hjemme på kjøkkenet til å si opp jobben og satse på matproduksjonen.

– En snekker og en rørlegger trenger hammer og tang. Vi trenger godkjente lokaler som koster masse penger. Nå må vi kanskje ha nytt røykskap. Det er en halv million kroner, sier han.

– Jeg har lyst til å bo her. Når du bor på en sånn plass som Hovden, er det begrenset hva du kan gjøre. Du kan jobbe på skisenteret eller kjøre traktor hos entreprenørene. Det har jeg ikke lyst til – jeg vil fortsette med det jeg kan, sier Rolf Arne Haugen.

Siste saker