Får grisene nok jern?

Får grisene nok jern? Svineprodusent og hobbymusiker Knut Aalton, leter med lys og lykter etter forbedringsområder i sitt virke som produsent. Jerntildeling til spedgris er det aller siste fokusområdet. Per… Les mer

Får grisene nok jern?

Svineprodusent og hobbymusiker Knut Aalton, leter med lys og lykter etter forbedringsområder i sitt virke som produsent. Jerntildeling til spedgris er det aller siste fokusområdet.

Per A. Sleipnes

Dette er det nye jernholdige pulveret som spres på gulvet.

Han er nøye på detaljer og den egenskapen sørger for gode resultater, ikke bare i musikken, også i yrket som bonde. Kjøtt- & eggprodusenten tok turen til gården hans, sammen med KLFs spesialveterinær Karl Kristian Kongsted og produsentansvarlig Oscar Brundtland hos Furuseth. Det er nemlig dette slakteriet som tar imot gris fra Aalton.

Forbedringsområder

Knut Aalton er altså i tillegg til å være bonde, en habil gitarist i bandet Elegi. Grisehuset stelles sammen med kona Christine og tingene er satt i system. Alt knyttet til virksomheten i grisehuset evalueres grundig hele tiden for å kunne finne nye områder å forbedre den daglige driften på. Litt som å øve på musikk hvor en hele tiden finpusser de små detaljene. Seneste innsatsområde der Christine og Knut ser etter nye for-bedringsområder er jerntildeling til spedgris.

Svineprodusent Knut Aalton og Oscar Brundtland fra Furuseth gikk nøye gjennom grisehuset og helsesjekket grisene.

Orden i «sysakene»

Når en besøker ekteparet Aalton, ser en med en gang at her er det orden i «sysakene». Det er lagt godt til rette for skift av klær og fast rutine at alle skal bære støvmaske. Gjester bes i tillegg om å ta på hansker og hode/hårplagg. Det er svært skummelt med de historier en har hørt om MRSA-smitte, sier Knut Aalton, som mener han av naturlig årsaker ikke trenger hodeplagg.

Sammen med sin kone begynte han for alvor med gris i 2013 da det nye grisehuset stod ferdig. Hans virksomhet er satellitt til Bjørge purkering under Furuseth AS. Herfra kommer det nye purker hver åttende uke og hver avdeling har alt inn og alt ut.

– Det er fint å få ting i system og det er enkelt å oppsummere hvordan det har gått med de enkelte puljene. Nå om dagene er det nesten et «velferdsproblem» at smågrisene blir for store ved salg, men det er selvsagt alltid punkter en kan gjøre bedre, sier Aalton.

Krevende jobb

Spesialveterinær Karl Kristian Kongsted tok blodprøver av grisene.

Han har sterkt fokus på rett fôring, klima og sysselsetting.

– Jern er stort sett det eneste vi gir av tilskudd. Vi har brukt ulike jerntildelinger og har for så vidt gode erfaringer med injeksjonsjern, men også med pastajern. Vanligvis har vi som en sikkerhet gitt grisene torv i tillegg.

Å gi jerninjeksjon og pastajern er en krevende jobb, fordi en må ha tak i hver enkelt gris. Da Oscar Brundtland fra Furuseth fortalte at Husdyrsystemer holder på å ta inn et nytt jernprodukt, et strøjern som enkelt gis til grisene på gulvet, måtte det prøves. Produktet, Triple-FER, er et jernholdig pulver som gis tre ganger i spedgrisperioden. Det er lett å gi sammen med tilsyn av fødebingen og gir trening i å oppta fôr og fremmer sysselsettingen hos grisene.

Nå får grisene kun det nye produktet og det blir ikke gitt supplerende torv.

Grundig gjennomgang

Oscar Brundtland tar allikevel ikke noe for gitt og grisene ble derfor gått nøye gjennom, og blodprøver av tilfeldig utvalgte griser ble tatt. En gris fra hvert kull ble testet for hemoglobinnivå, som gjenspeiler jernnivået.

Spesialveterinær Karl Kristian Kongsted tok blodprøve i grisenes øre og analyserte direkte i det tekniske rommet.

Grisene så ved første øyekast fine og spreke ut, og blodprøvene bekreftet at alle grisene hadde blitt tilfredsstillende forsynt med jern. Nå må det foretas en nærmere kostnadsanalyse og evaluering om hvorvidt Knut Aalton velger å bruke produktet til kommende puljer, men det har i alle fall blitt flere «strenger» å spille på for den dyktige svineprodusenten og hobbymusikeren.

Siste saker