Fjellgarden Hovden med flere oppturer

Både i NM-konkurransen i 2019 og i det siste NM nå rett før jul, oppnådde Fjellgarden Hovden 100 poeng for sin julesylte. Men denne gang ble det NM-tittel for dette… Les mer

Både i NM-konkurransen i 2019 og i det siste NM nå rett før jul, oppnådde Fjellgarden Hovden 100 poeng for sin julesylte. Men denne gang ble det NM-tittel for dette klassiske juleproduktet.

Av Per A. Sleipnes

Dessverre måtte daglig leder Rolf Arne Haugen forlate kåringsarrangementet før NM-tittelen ble delt ut på kvelden og kom dermed ikke med på gruppebildet som ble tatt rett etter festmiddagen. Men det har ikke lagt noen demper på entusiasmen for NM. Og etterspørselen etter nevnte sylte har vært eventyrlig stor i etterkant av mesterskapet.

Rundet sju millioner

– Den desember-måneden vi har lagt bak oss, var travlere enn noensinne. Mer volum på det aller meste og NM ga oss i så måte solid drahjelp. I tillegg til våre påleggsprodukter og vår spekemat (bl.a. fenalår) solgte vi 14 tonn pinnekjøtt til Meny-kjeden. Det har bidratt til at vi i 2021 rundet sju millioner omsatte kroner. Det er en pen økning fra 2020 da vi fikk en omsetning på drøyt seks millioner kroner, forteller Haugen.

Tok over i 2016

Han kommer opprinnelig fra Dale i Sunnfjord og begynte i lære hos Ringøen i Kristiansand i 1977. Mesterbrevet tok han midt på 1980-tallet og kom til Hovden i 2011. For fem år siden tok han og kona over slakteridelen av Fjellgarden Hovden. Den er lokalisert øverst i Setesdalen og der produserer Haugen pinnekjøtt og pålegg, men også litt spekemat og pølse, av lokale råvarer. Meny selger det meste av pinnekjøttet hans og har utnevnt Hovden-produktene til Matskatt fra Agder.

Godt Lokalt

Rolf Arne Haugen roser distribusjonen gjennom Godt Lokalt. Fem millioner av totalsalget går gjennom denne grossisten. De øvrige to millionene er direktesalg til HORECA-markedet i regionen.

Godt Lokalt gjør en fabelaktig jobb for oss småprodusenter. Butikkene vil i disse tider ha minst mulig besøk, så det er på alle måter praktisk å gå via Godt Lokalt. Kjedene er for øvrig blitt veldig flinke på lokalmat og det er bl.a. takket være en god distribusjon, fastslår Haugen.

Skjærer vilt

I tillegg til lokale lam, skjærer Haugen også elg og hjort. Så har han vanligvis fem forskjellige påleggssorter – litt flere til jul.

– Vi overtok virksomheten 1. september 2016 og de to påfølgende årene var dårlige år for virksomheten. Vi satset mye på reinsdyr som vi ikke klarte å få penger ut av. 2019 gikk greit, og 2020 ble enda bedre. Men det blir mange og lange arbeidstimer, innrømmer pølsemakermesteren som understreker at det han driver med er 100 prosent kjøtthåndverk. Slikt koster, men det er tydelig at forbrukerne etterspør den kvaliteten Fjellgarden Hovden kan tilby.

Siste saker