Flere bedrifter må nå permittere ansatte

Corona-situasjonen: For de kjøttbedriftene som tradisjonelt er tungt inne i HORECA-markedet, er situasjonen i øyeblikket svært alvorlig. Flere bedrifter vil måtte permittere ansatte den nærmeste tiden.

- Vi har fått oss en midt i trynet! Situasjonen vi nå er oppe i, ved at kantiner, cafeer og restauranter nærmest går på sparebluss, rammer oss kraftig. Nå blir utfordringen vår å strupe utgiftssiden så mye som mulig. Det skjer blant annet gjennom å permittere mer en halvparten av staben her i Sandefjord. Det er trist, men en dyd av nødvendighet for oss akkurat nå, sier styreleder Tore Sørensen i Pers Kjøkken.

Tidsaspektet bekymrer
Han advarer mot å stikke hodet i sanden og tro at dette går over i løpet av de nærmeste ukene.
- Dette kan ta tid og det faktum at tidsaspektet er så usikkert, gjør situasjonen ekstra uforutsigbar. Den eneste trøsten nå er at renta heldigvis er lav. Mange bedrifter i vår bransje har nemlig de siste årene investert mye penger i modernisering og anleggsoptimalisering. Det er tøft å bære i tider som dette, påpeker Tore Sørensen.

Glad for tiltakspakke
Også hos Jæder er man bekymret over situasjonen. Her er det ikke tatt en endelig beslutning om hvor mange som blir permittert, men daglig leder Guro Espeland er klar på at man ikke unngår å ty til permitteringer.
- Flere av de vi selger våre hovedprodukter til, har enten stengt ned eller redusert kraftig i aktiviteten. Dette slår tilbake på oss. Heldigvis har regjeringen nå presentert tiltak som letter noe på trykket for oss, ved at det offentlige overtar det økonomiske ansvaret for de permitterte etter to dager, sier Espeland som selv har blitt smittet av corona-viruset og nå sitter i karantene hjemme.

Redusert produksjonshastighet
- Skaper det problemer for virksomheten?
- Nei, egentlig ikke. Jeg føler meg ikke syk og jobber fra mitt hjemmekontor.

- Hvordan organiserer dere virksomheten i anlegget nå?
- Vi har redusert produksjonshastigheten på enkelte linjer for bl.a. å skape mer «luft» mellom operatørene ute i anlegget. Dette for å redusere faren for smitte. I tillegg til at inntektene uteblir, må vi gjøre ulike grep vi for å kutte kostnader, slik at vi kan komme sterkere tilbake når situasjonen normaliserer seg, sier Guro Espeland.

Samhandling viktig
Konsernsjef Terje Wester i Fatland, oppfordrer hele bransjen til å være lojale og ikke minst ansvarlige.
- Denne krisen aktualiserer samhandling i vår bransje. Vi må rett og slett hjelpe hverandre i en tid som er svært krevende, særlig for de bedriftene i vår bransje som selger mye varer til storhusholdningsmarkedet. I forrige uke var jeg i kontakt med NHO Mat og Drikke for sammen å finne en modell for dette. Vi i Fatland er innstilt på å kjøpe mer fra bedrifter som nå sliter med å få solgt varer til HORECA-kunder - for å avhjelpe krisesituasjonen. Det vi opplever nå, er for øvrig en påminnelse om hvor viktig norsk matproduksjon er, påpeker, Wester.

Hans selskap har opplevd en merkbar større pågang etter varer i dagligvaremarkedet de siste dagene. Hvor stor økningen har vært, vet han ikke eksakt ennå, men den er betydelig.

PS: Vi oppdaterer denne saken utover i uka etter hvert som vi vet mer.

Siste saker