Flere bønder velger Hampshire

Rasen Hampshire velges i stadig flere norske binger. Fjoråret gav god vekst i dosesalget mens rånesalget ble lavere enn forventet.

Rekordsalg for Hampshire i desember
- I 2012 ble det for første gang solgt mer enn 30 000 Hampshiredoser fra totalt 73 råner i Norge. Økningen fra foregående år var på hele 6,5 prosent. Og ikke bare det; i årets neste siste uke ble det rapportert inn “all time high” for salg med 1084 doser pr uke. Ut på sommeren får vi altså en uke der rundt 5000 Hampshire, markedets mest smakfulle gris, finner veien til slakteriet, sier en fornøyd styreleder i Scanpig, Bjørn-Ole Juul-Hansen.

Norsvin står for salg og distribusjon av semin fra råner i Norge. De selger årlig i overkant av 400 000 doser hovedsakelig fra rasene Landsvin og Duroc. For å styrke norsk slaktegrisproduksjon har ScanPig og Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund i senere tid satset på Hampshirekrysningen Norham. Tanken er at rasen skal konkurrere med Duroc i såkalt tre-rasekrysninger.

Reduserte fôrkostnader og høyere kjøttprosent Det var flere ting å glede seg over for Scanpig-eierne på slutten av fjoråret. Kjøttprosenten ser ut til å ha forbedret seg. For årets siste to måneder hadde Hampshirekrysningene, til daglig kalt Norham, best kjøttprosent av alle rasekrysningene i de nasjonale målingene.

Det er ingen hemmelighet at omleggingen av kjøttprosentligningen for noen år siden ble utfordrende for Scanpig. Sammen med svenske QG har vi satt fokus på kjøttprosent i avlsarbeidet, gjennom utplukk av semin til Norge og ved valg av hvilke råner det satses på. Det er godt å se at innsatsen ser ut til å bære frukter, sier Juul-Hansen.

Han legger til at en del av framgangen også skyldes at produsentene begynner å bli bedre kjent med grisen og hvordan den bør fôres og stelles for å oppnå best resultater.

- Fôringsregimet har stor betydning for det økonomiske resultatet for bonden. Unngår en overfôring mot slutten, men heller holder litt igjen, gir det penger i kassa både gjennom reduserte fôrkostnader og en høyere kjøttprosent.

Suveren på smak og lukt
Til tross for veksten er det noe annet styrelederen liker aller best.

- Grisen er utrolig trivelig og økonomisk gunstig, men jeg kommer ikke utenom at det er smaken som gjør den helt spesiell. Kjøttprodukter fra Hampshirekrysningene både smaker og lukter slik “bestemors svinestek” på 70-tallet smakte. Forbrukere som setter tenna i Hampshirekjøtt vil merke forskjellen, avslutter Juul-Hansen.

Scanpig AS driver rådgivningstjenester, kurs- og seminarvirksomhet, samt salg og formidling av forbruksmateriell, semin og genetikk-produkter til norske svineprodusenter. Selskapet eies i dag av Fatland AS, Furuseth AS, Prima Gruppen AS, Midt-Norge Slakteri AS og KLF.

Siste saker