Flere med Hampshire-gris tapper semin selv

Flere med Hampshire-gris tapper semin selv ScanPig AS, selskapet bak Hampshire-rasen, forteller om rekordproduksjon av Hampshire-semindoser. ScanPig eies av Kjøtt og fjørfebransjens Landsforbund (KLF), samt slakteriene Fatland AS, Furuseth AS… Les mer

Flere med Hampshire-gris tapper semin selv

ScanPig AS, selskapet bak Hampshire-rasen, forteller om rekordproduksjon av Hampshire-semindoser.

ScanPig eies av Kjøtt og fjørfebransjens Landsforbund (KLF), samt slakteriene Fatland AS, Furuseth AS og Midt-Norge Slakteri AS. Flere av dosene kommer fra solgte Hampshire-råner som brukes til egen-tapping. Egen-tapping vi si at bonden tapper sine egne råner og bruker semindosene på sine egne dyr.

Semin-rekord

Hampshire-dosesalget fra Norsvin i fjor, lå som det generelle seminmarkedet litt under salget i 2017. Men med økende salg av råner til bruk for egentapping, må ScanPig AS nå også begynne å betone omfanget av solgte Hampshireråner.

På bakgrunn av antall solgte Hampshireråner til bruk for egentapping i 2018 er den månedlige doseproduksjon estimert til 620 doser/insemineringer. Totalt sett ble 2018 enda et rekordår for Hampshire, med totalt 61?000 doser.

– For 2019 har vi så langt sett en tydelig økning i salg og bruk av Hampshireråner til egen-tapping og vurderer at den månedlige doseproduksjonen ligger på et nivå tilsvarende 850 doser pr. måned forteller spesialveterinær i ScanPig AS, Karl Kristian Kongsted.

Mer fleksibelt

Det er ulike årsaker til at flere velger egen-tapping fremfor å kjøpe seminen hos Norsvin.

Det er bl.a. mer fleksibelt. En kan produsere semin når den skal brukes, men først og fremst er det en økonomisk gevinst, om en har plass i fjøset. Det anbefales å ha minimum to råner som enten kan brukes om hverandre eller til å lage blande-sæd.

– Basispris pr. råne er kr 7500 og kr 6000 i royalty, dersom rånen har blitt brukt til egen-tapping av minimum tre puljer.

For en typisk smågrisbesetning med cirka 50 bedekninger pr. pulje, vil en ha tjent dette tilbake etter tre–fire puljer forteller Kongsted.

Engasjement og handlekraft

Styreleder i ScanPig AS og administrerende direktør i KLF, Bjørn Juul-Hansen synes det er flott med et fortsatt økende salg for Hampshire.

– Vi fikk Hampshire til Norge for å skape merverdi for våre bedrifter og deres produsenter.

Det har vært mange som har spådd grisen ute, men interessen for Hampshire er bare stigende og grisen har for mange blitt symbol på engasjement og handlekraft forteller Juul-Hansen.

Figur. Oversikt over Hampshire-doser

Siste saker