For mye utenlandsk kjøtt på norsk sokkel

Opp mot 80 prosent av kjøttet som blir servert på tallerkener i Nordsjøen kommer fra andre land enn Norge. Det vil si storfe fra Brasil, Argentina og Uruguay, og lammekjøtt… Les mer

Opp mot 80 prosent av kjøttet som blir servert på tallerkener i Nordsjøen kommer fra andre land enn Norge. Det vil si storfe fra Brasil, Argentina og Uruguay, og lammekjøtt fra New Zealand.

Nå mener mange at oljeindustrien og matindustrien bør sette seg sammen for å finne løsninger for å legge til rette for at norskdelen av mat på sokkelen kan økes.

– Det er behov for initiativ og samarbeid her, sier landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp).

Bakgrunnen er økende press på Equinor og resten av oljenæringa om å servere mer kortreist kjøtt på sokkelen.

I dag kan norske oljeselskap importere utenlandsk kjøtt tollfritt til norsk sokkel. Daglig dreier det seg om så mye som to tonn kjøtt.

– Statsråden er altfor forsiktig og servil mot oljebransjen når hun bare oppfordrer til samarbeid. Her bør hun banke i bordet og si at dette går rett og slett ikke an, sier Alfred Bjørlo til NRK. Han er nærings- og matpolitisk talsperson for Venstre.

Bjørlo mener det er «helt uakseptabelt» at oljeselskapene snor seg unna normalt samfunnsansvar, og i stedet importerer kjøtt fra andre sida av kloden.

Siste saker