Forsvarer seg mot svindel og juks

Trygg mat er mer enn bare hygiene. Taga Foods må tenke mer på matsvindel og juks. Premien er ikke bare trygghet, men også BRC-sertifisering. Av Georg Mathisen – Vi arbeider… Les mer

Trygg mat er mer enn bare hygiene. Taga Foods må tenke mer på matsvindel og juks. Premien er ikke bare trygghet, men også BRC-sertifisering.

Av Georg Mathisen

Torbjørn Tanem (til venstre) og Bjørn Fredriksli arbeider for å bli flinkere på å forebygge svindel med og angrep mot maten.

– Vi arbeider med BRC-sertifisering, men det er fortsatt en del som skal på plass, sier kvalitetsleder Bjørn Fredriksli. Han kurser seg for å hjelpe Taga Foods med å komme enda noen skritt videre i kampen mot matjuks og sabotasje.

– Det må innarbeides veldig godt, og vi har en jobb å gjøre med å få det inn i system, slår Fredriksli fast.

Olivenolje verst

Å unngå matsvindel krever administrativ innsats på innkjøpssiden. Det vanskeligste er ikke å kjøpe inn norsk kjøtt: Der kjenner du området bedre og vet mer om den du kjøper fra. Kjente bedrifter i rike områder utgjør ikke like stor fare som nye underleverandører på steder der økonomien ikke er så god.

– Vi har en risikoscore på leverandører, områder og råvarer. Så må vi jo starte øverst, der det er høyest risiko, sier Bjørn Fredriksli.

Det vil si at det gjelder å begynne med olivenoljen. Olivenolje har vært utsatt for forfalskninger lenge: Både kvaliteten og opprinnelsen er ofte noe helt annet enn det leverandøren påstår.

– Nå har det dessuten være bakterieangrep på nesten samtlige oliventrær i Italia. Dermed presses prisen oppover. Straks prisbildet forandrer seg, må vi følge ekstra med på matsvindel. De som svindler, er profesjonelle. Det de ønsker, er økonomisk vinning uten at noen oppdager det, forklarer han.

Døde oliventrær i Italia, rammet av bakterien Xylella fastidiosa. Bakterieangrepet presser prisen oppover og gjør det viktig å være ekstra oppmerksom på forfalskninger

Sabotasje

Svindel trenger ikke å være farlig. Kjøper du italienske tomater og det viser seg at de i virkeligheten kom fra Marokko, så blir du som kunde opprørt, men det er ikke skadelig. Verre er det når noen faktisk er inne og saboterer. Fredriksli forteller om et valg i Oregon i USA i 1984, der en religiøs gruppe spredte salmonella for å få lavest mulig valgdeltagelse og sikre seg selv innflytelse i lokalpolitikken.

– Hos oss er dette veldig oversiktlig. Vi er seks i administrasjonen og 20 mann på fabrikken i de travleste periodene. Det er lav risiko for at noen bare kommer inn i fabrikken, stiller seg på linjen og klarer å ha noe oppi olivenblandingen. Samtidig må vi stramme inn og følge med på serviceteknikere og andre som må inn, sier han.

Sabotasjegruppe

Daglig leder Torbjørn Tanem er fornøyd med å drive fabrikken i et lite lokalmiljø hvor alle er trygge på hverandre og hvor kulturen er god. – Så må vi sette opp en gruppe på «food defence». Det faller mye på en kvalitetsleder, men dette har vel så mye med innkjøp og ledelse å gjøre. Hvor er det vi har lov å handle fra? peker han på.

Bjørn Fredriksli trekker frem jobben med å kontrollere sertifikatene fra underleverandørene, sjekke analyseresultatene og forvisse seg om at produktet kommer fra den riktige fabrikken.

– Det er mange utrolige historier. I Kina samler folk seg i kloakken rundt restaurantene. Der stiger fettet til overflaten, de samler det opp, kjører en enkel filtreringsmetode og selger det til de samme restaurantene igjen. Ti prosent av oljen i restaurantene kommer fra sånne virksomheter, sier han.

– Du skal aldri si «om vi blir svindlet», du skal si «når vi blir svindlet». Derfor må vi ha systemene i orden.

Undervekt

Undervekt er en annen velkjent måte å jukse på. – Vi har eksempler hvor vi ser at det ikke er som det skal være. Det er kjempestore verdier i dette, sier Torbjørn Tanem. Han konstaterer at uansett om det er tilsiktet eller ikke at produktet veier for lite, så er det svindel uansett. Er det ikke tilsiktet, så er rett og slett ikke leverandørene store nok.

– Vi vet at hvis du ikke har mottakskontroll, så er risikoen stor for at noen ikke leverer det de skal, sier Bjørn Fredriksli.

Taga Foods har mye lengre erfaring med å stoppe bakterier enn å forebygge svindel og sabotasje. – Så lenge jeg har vært kvalitetsleder, har det ikke være noe funn i produkt, og heller ikke på maskin, bånd eller kniv. Men av og til dukker det opp i sluk. Da er det viktig å ha den løpende dialogen med vaskebyrået. Vi har pusset opp og kommet med nye sluk. De gamle utløpene hadde filter som var underdimensjonert, forteller Fredriksli.

Siste saker