Fra 40 prosent til 100 prosent kyllingsatsing

Fra 40 prosent til 100 prosent kyllingsatsing – Akkurat nå er det en lettelse at jeg fra høsten av skal satse 100 prosent på kylling. Jeg har kombinert kylling og… Les mer

Fra 40 prosent til 100 prosent kyllingsatsing

– Akkurat nå er det en lettelse at jeg fra høsten av skal satse 100 prosent på kylling. Jeg har kombinert kylling og minkproduksjon siden 1995, men nå er det snart slutt på pelsdyr for mitt vedkommende.

Per A. Sleipnes

Om noen måneder er det kun kylling det handler om for Kjell Hodne.

Klepp-bonde Kjell Hodne fastslår at korona-krisen har aktualisert nedtrappingen av mink-produksjonen hos han. Markedet for skinn har falt som et lodd de siste uker og måneder og det har bl.a. sammenheng med at Kina alene tar unna rundt 75 prosent av minkskinnene fra norske minkbønder. Men også i de øvrige pelsmarkedene i verden er det stopp nå.

Mellom 10 og 12 millioner

– Kylling derimot er det stort behov for og derfor har jeg bestemt meg for å gå «all in» her. Det vil i praksis si bygging av nytt kyllinghus til mellom 10 og 12 millioner kroner og levere 280 000 kylling til Den Stolte Hane som er konsesjonsgrensa. I dag produserer jeg halvparten av denne tonnasjen, forteller Hodne.

100 prosent kylling fra høsten av.

16 000 skinn pr. år

Usikkerheten knyttet til pelsdyrproduksjon har ridd den dyktige Klepp-bonden som en mare de siste årene. 60 prosent av gårdens inntjening har vært knyttet til mink og på det meste har han levert 16 000 skinn pr. år. Nå tror han at koronakrisen vil framskynde denne næringens definitive død her i landet.

Stor fleksibilitet

– Å kombinere kylling- og minkproduksjon har egentlig vært perfekt for meg. Det har skapt en god fleksibilitet som jeg trenger for å ha en god drift. Jeg omsetter grovt sett for mellom fem og seks millioner kroner i begge produksjonene, og likhetene er faktisk betydelige. Både mink- og kyllingproduksjon stiller svært strenge krav til nøyaktighet, holdninger til dyrevern og ikke minst produktkvalitet, fastslår Kjell Hodne.

I travle perioder har han tre ekstra medarbeidere i sving på gården. I kjølvannet av korona-pandemien er disse nå permittert.

Godt samarbeid med DSH

Han leverer kylling til Den Stolte Hane (DSH) og har bare godt å si om dette samarbeidet

– Jeg er så heldig at jeg har tilgang på dyktige fagpersoner i DSH som gir meg løpende tilbakemeldinger og faglig input. Det er gull verdt for meg og bidrar til trygghet og optimisme.

Dette er viktig i tider der kjøttproduksjon generelt får mye «juling» i opinionen, sier Hodne.

Slaktekyllingen som Hodne leverer til DSH har en levetid på rundt 33 dager og takket være godt stell og et optimalt fôrregime, oppnår han en gjennomsnittlig tilvekst på 46 gram pr. dag.

Snart slutt på mink på gården til Kjell Hodne på Klepp

Skuffende kompensasjon

– Hva regner du med å i kompensasjon når du slutter med minkproduksjon?

Vanskelig å si. Verdien av min produksjon, alt inkludert, er taksert til 12, 5 millioner kroner. Jeg har fått tilbud om 4,5 millioner kroner i kompensasjon, men det er selvfølgelig skammelig lite. Det har jeg gitt klart uttrykk for. Så får vi se hvor vi ender til slutt.

Veldig motivert

– Frykter du at de negative strømningene knyttet til pelsdyravl, kan smitte over og påvirke opinionens syn på kyllinghold?

– Det både håper og tror jeg ikke vil skje. Jeg er i hvert fall full av motivasjon når jeg om noen måneder satser 100 prosent på kylling som driftsform her på gården, avslutter Kjell Hodne.

Siste saker