Fremtidens bonde kommer til å styre sensorer, droner og bioteknologi fra kontoret – ikke fra traktoren.
Av Georg Mathisen
Landbruket må produsere mer mat på samme areal og gjøre det bærekraftig. Det er utgangspunktet som blant annet gir Norge et eget «landslag for agrifoodtech». Det er daglig leder Frank Larsen i Klosser Innovasjon som varsler mer digitale produsenter:
Energikrise
– Jordbruket digitaliseres. Vi får sensorer, droner og bioteknologi. Fremtidens bonde vil være mer på kontoret og styre enn ute på åkeren, sier han. Larsen omtaler det som en energikrise, men en annen type krise enn de strømprisene som mediene skriver om hele tiden.
– Dette gjelder vår energi. Mat, sier han.
Daglig leder Kristiane Haug Berg i NCE Heidner Biocluster forklarer hvordan Norge har mye god teknologi for landbruket. – Vi må bygge et landslag som får frem morgendagens vinnere i utnyttelsen av bioressurser. Norske bønder har tilgang til teknologi tidlig, men vi må rigge dette så vi kan nå opp i større sammenhenger. Det kan vi klare med å sy sammen et landslag, mener Berg.
Sjekker fuktighet
André Skoog Bondevik og Kristian Kaurstad Morthen er to av dem som skal skape fremtidens jordbruksteknologi. De leder hvert sitt ferske selskap. Da planene om et landslag ble presentert for første gang, viste de frem løsningene sine.
– Det startet med å løse én enkelt bondes problem med å sove godt om natten, sier Bondevik. Han er daglig leder i Agdir som overvåker temperatur og fuktighet i luft og jord. – Vi samler data om avlingen og sørger for at den har det så bra som mulig. Det vi gjør, er å hjelpe bonden med å gjøre de rette valgene til rett tid, sier han.
Sprøytemidler
Morthen, på sin side, prøver å få ned sprøytemiddelbruken. Han er sjef for Dimensions Agri Technologies.
– Sensorene våre tar bilde av åkeren og sender signaler til sprøyta om den skal sprøyte eller ikke. På den måten bidrar vi til mer presis sprøyting og til å redusere sprøytemiddelbruken, sier han.
Dimensions er ferdige med testfasen og har fått på plass de ti første betalende kundene. Nå er planen å finne samarbeidspartnere i hele Europa. Norge alene blir for smått som marked i en verdensdel med ti millioner potensielle kunder.
– Markedet er formidabelt, og Europa gir muligheter, sier direktør Eva Camerer i Innovasjon Norge. – Det er utrolig mange agritechbedrifter som har gjort det bra i EU, sier hun.
– Kan ikke vente!
Kristian Kaurstad Morthen er gjerne med på landslaget, men han oppfordrer til å handle raskt:
– Det er mange bra krefter i sving, og det setter vi stor pris på. Men vi er ikke helt i mål med å bygge dette landslaget. Min kjepphest er «let’s get to it». Begynn! Kom i gang med ett eller annet! Vi kan ikke gjøre oss helt ferdige før vi skal ut til verden, for da kan vi være konkurs før vi får begynt, sier han.
– Vi har forferdelig dårlig tid. Dimensions Agri Technologies er ledende i verden på det vi driver med. På korn har vi egentlig ingen konkurrenter. Det er ikke sikkert jeg kan si det neste år, sier Morthen.