Fugleinfluensa for tredje gang

De måtte trekke tilbake fra hele landet og destruere seks tonn egg. Jonas H. Meling AS ble rammet av fugleinfluensaen for tredje gang. Av Georg Mathisen Det er ikke før… Les mer

De måtte trekke tilbake fra hele landet og destruere seks tonn egg. Jonas H. Meling AS ble rammet av fugleinfluensaen for tredje gang.

Av Georg Mathisen

Det er ikke før de må trekke tilbake eggene sine, at de ser hvordan de når kunder over hele Norge.

– Kundene våre er grossister og de distribuerer videre til leirsteder, kaféer, offentlig sektor og andre over hele landet, forteller daglig leder Grethe Kolnes Bergo hos Jonas H. Meling.

Hun driver et eggpakkeri som er rammet av fugleinfluensa for tredje gang. Risikoen for smitte til mennesker er svært lav, ifølge myndighetene, men det gjelder å unngå smitte til andre fugler.

– Tidligere har det vært rundt et våtmarksområde som nok er ekstra utsatt, men i år er det en helt annen plass. Vil han ikke gjøre så mye med det, men vi måtte trekke tilbake mange egg, og det har gått mye tid til sporing, sier hun.

Ros til KLF

Bergo får ikke fullrost Ida Mathisen, sjefveterinær i KLF, nok. – Hun har vært helt enorm. Hun kjenner regelverket veldig godt. Vi har alltid sett verdien av å være KLF-medlem, men nå har vi hatt ekstra nytte av det, sier Bergo.

Det var i november at det ble påvist fugleinfluensa hos en av produsentene som leverer egg til Jonas H. Meling. – Nå er det opprettet en vernesone på tre kilometer og en observasjonssone på ti kilometer. Pakkeriet ligger i observasjonssonen. Vi har lov til å drifte og å selge egg, men nå har vi 6000 kilo egg som skal til destruering, forteller hun.

Den hardeste ekstrajobben er det Petter Gunvaldsen som har. Han er sjåfør og kjører rundt til alle de 26 produsentene som leverer til Meling. I observasjonssonen må han kjøre ut til én og én produsent, så tilbake til pakkeriet, og så desinfisere bilen før neste besøk. Sonene blir opphevet 17. desember.

Sporbarhet virket

Sporbarheten har fungert som den skal. Det trengs i det daglige, også. Meling har både økologiske egg, egg fra miljøbur og egg fra frittgående høner. – Vi har hatt mange som har bygget om til frittgående de siste to årene, forteller Grethe Kolnes Bergo. Tre av produsentene er inne på den frivillige ordningen for midlertidig opphold i eggproduksjonen.

Bergo forteller om et tøft år på flere måter: Høye strømkostnader og enorm kostnadsvekst både til emballasje og andre ting. – Det handler om å få opp prisen og få dekket kostnadene. Skal folk spare på noe, så tror jeg ikke de sparer på egg. De sparer kanskje på ferier og dyre klær, men egg er en billig matvare, konstaterer hun.

Grethe Kolnes Bergo er full av ros til både produsentene sine og KLF.

Glade i egg

Sjefen og de ti–tolv kollegene på Jonas H. Meling pakker, spiser og tenker egg. – Det er så utrolig anvendelig. Har du et egg, får du alle vitaminer du trenger unntatt C. Vi spiser egg hver dag til lunsj her, sier hun.

Hun tok over bedriften etter faren sin. – Han hadde også høner selv, men vi ville ikke holde på det videre, sier hun. Nå eier storhusholdningsgrossisten Måkestad halvparten av aksjene. Neste generasjon er inne i bedriften: Tobias Bergo begynte som produksjonssjef i juni.

Grossister

– Vi leverer til grossister som Bama og Servicegrossistene og matkasser som Godt Levert. Vi har bitte litt på lokal dagligvare, men det er veldig, veldig lite. Vi klarer ikke å serve én og én butikk. Grossistene finnes i hele landet: Harstad, Mo i Rana, Florø, sier hun.

Fra nyttår er det nye leveranser på gang. – Vi har ingen problemer med å få nok egg. Senest i dag hadde jeg telefon fra en bonde som har lyst til å komme til oss. Jeg er veldig glad i bøndene mine. De leverte til faren min da han levde, og nå leverer neste generasjon til oss. Det hender vi har noen saftige diskusjoner, så blir vi enige og har det veldig kjekt, sier hun.

Produsentene kommer ikke utelukkende fra Jær-regionen, men også fra Ryfylke.

– Nå blir det stressende for produsentene, også. Men de har jo smittesluser og sånne ting allerede. De er alltid flinke! roser Grethe Kolnes Bergo.

Ardian Berisha fyller på med flere egg.

Siste saker