– Gi oss forutsigbarhet nå!

Mandag denne uken var Stortinget samlet for å diskutere kraftsituasjonen. Flere kjøttbedrifter var representert på en markeirng på Eidsvoll plass i forkant av energiministerens redegjøre om regjeringens tiltak. Initiativet til… Les mer

Mandag denne uken var Stortinget samlet for å diskutere kraftsituasjonen. Flere kjøttbedrifter var representert på en markeirng på Eidsvoll plass i forkant av energiministerens redegjøre om regjeringens tiltak.

Initiativet til markeringen kom fra Næringsforeningen i Stavanger-regionen. Med seg fikk de Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, men også flere bedrifter fra Østlandet var representert.

I mengden av oppmøtte bedrifter treffer KLF på Stig Pedersen som representerte Fatland. Selskapet produserer rundt 20 prosent av alt kjøtt som spises i Norge, og har anlegg spredd i hele Norge sør for Trondheim.   

– Vi fulgte selvsagt pressekonferansen på fredag der Regjeringen, Virke, NHO og LO la frem de hadde blitt enige om. Skuffelsen var stor da vi så at forslaget, for slik det nå foreligger, får ikke Fatland kompensert noe som helst.

– Vi har et strømforbruk på 30 millioner kilowatt timer i året totalt i konsernet. Konsekvensene og forskjellene er enorme gitt en strømpris som nå til tider går opp i 10 kroner per kilowatt time. Dette gir veldig store utslag for oss.

– Avtalen som ble presentert av næringsministeren har ingen verdi for oss. Men det som er bra er at nå ligger det på bordet en ordning som kan reforhandles og tilpasses fornuften. Og den må endres på, for slik den ligger nå er det galskap.  

– Det beste for oss hadde vært om regjeringen hadde gitt oss en forutsigbarhet i strømprisen.  Da hadde vi hatt noe å forholde oss til. Nå går prisen opp og ned som en jojo. Som bedrift blir det livsfarlig å drive. Dette blir tøffe tak fremover og det går helt klart utover selskapets egenkapital.

Pedersen eksemplifiserer galskapen gjennom produksjon av pinnekjøtt.

– Tørking av kjøtt krever mye strøm. Prisene per kilo produsert vare har gått opp enormt, flere kroner per kilo. Prisen er i tillegg svært uforutsigbart, og for oss som produserer store mengder er det nærmest galskap i holde på med, for vi vet ikke hva varen til slutt vil ha kostet oss å produsere.

Han påpeker at Fatland ikke kan endre prisene i butikkene over natten, den er gjerne avtalt lang tid i forveien med handelen. Fatland konkurrerer også med pinnekjøttprodusenter fra Midt-Norge og Nord-Norge som har lavere strømpriser.

Et av tiltakene som regjeringen presenterte var at det ved nyttår skulle legges opp til gunstige fastprisavtaler for industrien.
– Det er fint, men hvor lenge gjelder de for? Kan vi stole på at de ikke plutselig forsvinner igjen, sier Pedersen.

– Akkurat nå er det ikke lønnsomt å drive slakteri, men vi tar selvsagt imot slakt, dette skal ikke gå ut over bøndene. Vi har mange tusen bønder som tas god vare på, det skal vi selvsagt fortsette med. Vi vet ikke helt hvordan vi skal håndtere dette, men bøndene skal i alle fall ikke måtte betale regningen.

– Hadde vi laget like dårlig pinnekjøtt som politikerne har håndtert strømsaken hadde vi ikke fått solgt mye pinnekjøtt til jul, avslutter Pedersen oppgitt.

Flere hundre bedriftsledere deltok på markeringen mandag 19. september 2022.

Siste saker