Gjør suksess med spekemat av kjekjøtt

Deres ambisjon er å lage noe kundene vil huske for særegenheten og den gode smaken. Anne Ragnhild Thomlevold Rønning og Lars Rønning i nisjematbedriften Heidrun AS på Tynset har oppnådd… Les mer

Deres ambisjon er å lage noe kundene vil huske for særegenheten og den gode smaken. Anne Ragnhild Thomlevold Rønning og Lars Rønning i nisjematbedriften Heidrun AS på Tynset har oppnådd stor salgssuksess med spekemat av kje og småfe.

Med en forretningside om å utnytte mat av geitekjøtt tar Anne Ragnhild og Lars Rønning imot bukkekillinger fra lokale melkegeitebønder. Mange geiter, spesielt hanndyrene blir avlivet rett etter fødsel fordi kostnaden med å ale dem opp er mye høyere enn det bøndene sannsynligvis får igjen. Det synes de er trist og tragisk, både av hensyn til dyrevelferden og i forhold til å utnytte ressursene.

Utsolgt på fire timer

Geiter kan nemlig brukes til mye mer enn å lage brunost, og ettersom søsteren hans driver melkeproduksjon med geiter, så de et uforløst potensial med at kjøttproduksjonen ikke ble utnyttet. Samtidig var begge i full jobb ved siden av gården der Lars vokste opp, og hadde lyst til å skape sin egen arbeidsplass med å utnytte ressursene på gården med 60 mål dyrket mark bedre.

– Siden det var det mest nærliggende og annerledes ble det til at vi ville prøve ut kje. Vi startet med å ta imot bukkekillinger fra søsteren min og prøvde oss fram med å lage spekemat av kjekjøtt hjemme på kjøkkenet. Det syntes vi smakte utrolig godt og fant ut at det måtte være noe for markedet, sier Lars.

Når en større test med prøveproduksjon av fenalår resulterte i at alt ble utsolgt i løpet av fire timer utenfor Domus på Tynset, bestemte de seg for å etablere bedriften våren 2012. Etter en periode med leieproduksjon i starten sto egne og store produksjonslokaler til fire millioner kroner ferdig året etter.

Geiter kan brukes til mer enn bare å lage brunost. På gården til Lars Rønning og Anne Ragnhild Thomlevold Rønning blir de utnyttet til blant annet førsteklasses pinnekjøtt fra Heidrun AS.

150 bukkekillinger i fjøset

Hvert år blir fjøset på gården til Lars og Anne Ragnhild fylt med små killinger snarest mulig etter jul for at de skal få en best mulig start til at de etter noen måneder kan slippes ut på innmarksbeitene rundt gården. Geiter er effektive kulturlandskapspleiere, og mange tilbyr beit på områder som holder på å gro helt igjen.

– De siste årene har vi tatt inn og fôret opp 150–160 bukkekillinger. Etter hvert har heldigvis flere geitebønder kunnet levere store kje med en slaktevekt på minimum 10–15 kilo til oss. Det har hjulpet på, sier Lars.

I tillegg har Heidrun inngått avtale med lokale bønder om innkjøp av lammeslakt av gammelnorsk spælsau.

Kjekjillingene som Lars Rønning kjøper fra lokale geitemelk-produsenter har en slaktevekt på 10–15 kilo når de kommer til gården.

Spekemat av frittgående gris

Anne Ragnhild og Lars produserer pinnekjøtt og spekemat-produkter av 575 kje og 260 lam nå i 2022. For det meste er de bare er to i bedriften, men leier inn litt ekstrahjelp til nedskjæring av slakt og pakking av pinnekjøtt. For å fylle opp med mer kjøtt når det er kapasitet i anlegget og ha et tredje bein å stå på, har de så vidt begynt å prøve seg på spekemat av utegående gris. Småfekjøtt passer ikke for alle, og mange nordmenn er mest glad i skinke. For noen år siden ble det prøveprodusert skinke av to store griser innkjøpt i forbindelse med at pølsemakermester Tom Johannessen i Nofima holdt kurs i nedskjæring av gris hos Heidrun.. Tom har også vært til god hjelp med produktutviklingen helt fra starten. De siste to årene har de laget spekemat av ti griser. Det første av denne produksjonen er klar for markedet neste høst, kan Anne Ragnhild avsløre.

– Gjennom Nofima og kompetansenettverket for lokalmatprodusenter har vi deltatt på flere kurs, og vært på studieturer til Spania og Italia. Dette har vært både lærerikt og inspirerende, forteller Anne Ragnhild.

Pølsemakermester Tom Johannessen i Nofima har vært en viktig støttespiller for Heidrun.

NM-medaljer

Heidruns produkter har oppnådd flere medaljer i NM for kjøttprodukter de siste årene. Fenalår av kje fikk gull i 2016. Så ble det sølv for fenalår av lam i 2020, og endelig gull både for pinnekjøtt av lam og pinnebog av kje i fjor. Dette er de to lokalmat-grùnderne veldig stolte av. NM-medaljene har vært til stor inspirasjon i deres videre arbeid med spekemat av kje og lam.

– Vi har prøvd oss fram med å ha stand på en del markeder både lokalt og lenger unna, og mange synes det er veldig fint at vi tar tak i geitekjøttet og bruker det. Det er et sunt og magert kjøtt som er det mest brukte i verden, unntatt i Norge. Smaken er rund og mild og geitekjøtt er rikt på Omega 3, beskriver Anne Ragnhild.

Suksessen med spekemat av kje og småfe gjør at bedriften har kunnet øke produksjonen jevnt og trutt. Produktene er inne som et varesortiment hos en rekke Meny-butikker på Østlandet og i Trøndelag. Også flere delikatesseforretninger i Oslo, som Jacobs på Holtet, Jacobs Majorstuen og Gutta på Haugen står på en økende kundeliste av Tynset-bedriftens populære produkter.

Lars Rønning og Anne Ragnhild Thomlevold Rønning har også salg av Heidruns produkter i egen gårdsbutikk, men nyter ellers godt av Tine Distribusjons transportordning for småbedrifter som frakter produktene ut til butikker så å si over hele landet.

Design viktig

– Vi ligger i det øvre sjiktet på pris og butikkene har nokså høy avanse. Likevel selger produktene bra. Det er ikke hverdagsmat vi lager, men for kundene synes det greit å bruke penger på slik mat. Det er også mange som handler direkte fra gårdsbutikken eller nettbutikken vår når de skal ha finere selskaper, fortsetter Anne Ragnhild.

Heidrun AS er i stadig utvikling. – Vi kan hele tiden utvikle produktene, og jobber kontinuerlig med forbedringer av produksjonsprosessene. Også pakkestørrelser, innpakning og design er viktig. Vi må hele tiden følge med på hva som etterspørres av kunden kan Anne Ragnhild og Lars fortelle.

Doktorgrad i entreprenørskap

Lars er økonom med doktorgrad i entreprenørskap. Det kommer godt med når det skal regnes på økonomiske kalkyler med virksomheten. Anne Ragnhild er utdannet ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (UMB) innen næringsmiddelfag, og har bakgrunn fra Mattilsynet og Gilde Nord. Hun holder styr på produksjonen og sørger for kvaliteten.

– For matprodusenter er det grunnleggende viktig at maten som tilbys er trygg å spise. Ved en systematisk gjennomgang av alle prosesser i bedriften vil man sørge for at ikke noe går galt underveis. Denne gjennomgangen gjøres ved hjelp av HACCP, som er et krav til alle som produserer mat, forklarer hun.

Hele høsten har Anne Ragnhild og Lars vært travelt opptatt med pakking og nedskjæring av pinnekjøtt som skulle ut på julemarkedet. Når produksjonen var ferdig kom Tine-biler for å hente produktene. Tine Distribusjon har en god transportordning som også tilgodeser små bedrifter, og med Tine når de butikker så å si over alt.

– Vi synes det er viktig å følge opp salget i butikkene med å gi informasjon om bedriften og smaksprøver til kundene, i tillegg til at vi står på markeder om høsten og i førjulstiden. Pinnekjøtt fra Heidrun har blitt veldig godt mottatt og vi har stor etterspørsel nå før jul. Men vi må selge hele dyret, så det er mye jobb også resten av året med produksjon og salg av andre produkter avslutter de to.

Hele førjulsvinteren har Anne Ragnhild Thomlevold vært travelt opptatt med pakking og nedskjæring av pinnekjøtt.

Siste saker