Grilltips og matglede fra MatPrat

– Jeg elsker grilling fordi det gir en helt unik smak til maten. Smaken av sommer! Det er også en sosial matlagingsmetode som samler folk, i tillegg til at du… Les mer

– Jeg elsker grilling fordi det gir en helt unik smak til maten. Smaken av sommer! Det er også en sosial matlagingsmetode som samler folk, i tillegg til at du «sparer oppvask» med å lage maten utendørs.

Foto: Per Gunnar Fordal

Matfaglig rådgiver på MatPrat, Anette Fjelleng Hansen, er elsket for sine matlagingsråd. Om sommeren flytter hun kjøkkenet ut og griller opptil fem ganger i uken enten solen skinner eller det kommer noen regndråper. Nå deler hun sine beste grilltips for å gjøre grillmåltidene saftige og uforglemmelige.

– Jeg ønsker å vise hvor enkelt og gøy det kan være å grille, og at alle kan mestre det med noen enkle tips forteller Fjelleng Hansen.

– Hva er de viktigste forberedelsene før man starter grilling?
– Forberedelse er nøkkelen til vellykket grilling. Først og fremst bør du sørge for at grillen er ren og i god stand, da frister det mer å fyre opp. Forvarm grillen skikkelig – dette er viktig for å få en jevn varme og en fin stekeskorpe på kjøttet. Det er også lurt å preppe klart tilbehør, finne frem utstyr og ha alt klart før du tenner grillen. Da kan du bare konsentrere deg om selve grillingen når du er i gang, sier Fjelleng Hansen.

Gode råvarer viktig

– Hva bør man tenke på når det kommer til råvarer?
– Kvalitetsråvarer er essensielt. Bruk ferske og gode råvarer, da dette gir best resultat og smak. Enten det er kjøtt, fisk, grønnsaker eller frukt – velg det beste du har tilgang til. Marinader og krydderblandinger kan virkelig forsterke smaken på råvarene dine. Jeg prepper også store porsjoner tilbehør som coleslaw, syltet rødløk og bbq-saus, som jeg oppbevarer i kjøleskapet. Dette tilbehøret kan stå lenge, bbq-sausen en hel grillsesong om du vil, og er perfekt til ulike typer grillmat. Prepper du en dag eller to i uken, og har ting klart i kjøleskapet, kan du få middagen klar på kort tid. Det er også lett å ta med seg tilbehøret i små bokser hvis du skal grille på stranden eller i parken.

Leter du etter oppskrifter til grillmat og tilbehør?
Gå til Norges største samling av oppskrifter på matprat.no

Direkte eller indirekte grilling?

– Kan du dele noen av dine beste teknikker for grilling?
– Det er alltid lurt å lære seg noen grunnleggende teknikker for å få mest mulig ut av grillingen: Direkte grilling er når maten plasseres rett over varmen, ideelt hvis du skal grille mindre stykker som biffer, hamburgere og grønnsaker. Indirekte grilling er når maten plasseres ved siden av varmekilden. Dette gjelder om du skal grille større kjøttstykker som skal grilles over lengre tid, for eksempel hele kyllinger, en stor filet eller store steker. Bruk lokket på grillen for å opprettholde en jevn temperatur og forhindre at maten tørker ut. Dette er spesielt viktig ved indirekte grilling.

Fjellang Hansen peker på at marinader tilfører smak og kan gjøre at kjøttet oppleves mørere.
– La kjøttet marinere i minst en time, helst over natten, for best resultat. En god rub er heller ikke dumt å blande sammen, og ha på lur i kjøkkenskuffen. Da kan du raskt smaksette alt fra spareribs, til kyllingfilet eller poteter.

– Et steketermometer er en god investering. Det hjelper deg med å få perfekt tilberedt kjøtt hver gang. Kjernetemperaturen bør måles i den tykkeste delen av kjøttet.

– Etter grilling bør kjøttet hvile i noen minutter før det skjæres opp. Gjerne på indirekte varme. Dette gjør at saftene fordeler seg jevnt i kjøttet, og resultatet blir mer saftig og mørt.

Alt kan grilles

– Har du noen litt mer utradisjonelle grilltips?
Grill «alt». Ofte tilbereder jeg hele mål- tidet på grillen. Sleng på deilige grønnsaker som løk, paprika, kål, og mais. De får en nydelig, søt smak når de blir grillet. En skvis av grillede sitroner gir en herlig smak til både kjøtt og fisk. Og ikke glem frukt – grillet ananas eller fersken er godt som en grillet salsa eller i salater, og med litt honning på er det også en fantastisk dessert.

– Hva er de største feilene folk gjør når de griller?
– En vanlig feil er å legge maten på en grill som ikke er varm nok. Dette kan føre til at maten setter seg fast og ikke får en fin stekeskorpe. En annen feil er å snu maten for ofte. La kjøttet ligge til det har fått en fin stekeskorpe før du snur det. Og husk å ikke presse eller stikke for mye i kjøttet, da mister det mye av saftene. Og, en siste ting! Rens grillen med en grillbørste i det du slukker. Den er mye enklere å rengjøre når den er varm og det blir mye hyggeligere å starte neste grilling, avslutter Anette. Fjelleng Hansen.

Lurer du på hva du skal legge på grillen?
Her er resultatene fra NM i Kjøttprodukter 2024.

Siste saker