Halalpølser fra Jens Eide inneholdt svinekjøtt

Halalpølser fra Jens Eide inneholdt svinekjøtt LILLESAND – Denne triste saken har vært en stor belasting for alle. Da inkluderer jeg både folk i vår bedrift og halalkunder der ute…. Les mer

Halalpølser fra Jens Eide inneholdt svinekjøtt

LILLESAND – Denne triste saken har vært en stor belasting for alle. Da inkluderer jeg både folk i vår bedrift og halalkunder der ute. Vi beklager på det sterkeste og legger oss selvsagt flate. Det som har skjedd er uakseptabelt!

Per A. Sleipnes

Det er daglig leder Jens Eide (bildet) i firmaet med samme navn i Lillesand som sier dette. Han har ingen problemer med å innse at feilmerkingen av pølser myntet på halalmarkedet, var en utilgivelig menneskelig svikt. 12 pølsepakker av en batch på 40 pakker, kom ut i butikk. Disse pølsene inneholdt svinekjøtt istedenfor kalvekjøtt og saken har fått massiv medieoppmerksomhet. Eide er klar på at feilmerkingen har kostet dyrt.

Belastning

– Ja, dette har blitt en kostbar affære for oss. Den økonomiske siden er en ting. Den lar jeg ligge nå. Enda mer dramatisk er den menneskelige belastningen. Som leder for denne bedriften har jeg stått i en mediestorm jeg ikke unner noen å stå i. Nå gjør vi alt for å rette opp den skaden denne saken har påført oss og jeg både håper og tror vi skal komme styrket ut av dette, sier Jens Eide.

Islamsk Råd Norge

– Frykter du bortfall av kunder i dette halalmarkedet etter det som har skjedd?

– Nei, jeg velger å tro at denne saken ikke bidrar til kundeflukt. En feil har skjedd internt hos oss, men jeg føler at vi har klart å kommunisere til dette markedet at det ikke er snakk om systemsvikt, men en enkeltstående feil knyttet til merking av et begrenset antall produkter. Vi har i den forbindelse hatt besøk/møte med representanter for Islamsk Råd Norge om kvalitetssikring av halalproduksjonen. Rådet ser at prosessen holder standarden som kreves.

Ti prosent halal

Rundt ti prosent av omsetningen til Jens Eide A/S (totalt 107 millioner kroner i fjor) er myntet på halalforbrukere. Og nærsagt alt består av enten rent kjøtt eller kvernet kjøtt i form av kjøttdeig/karbonadedeig At Lillesand-bedriften produserte pølser til dette markedet, er ikke vanlig. Det skjedde på oppfordring fra en forbruker i Kristiansand som ønsket pølser på grillen og pølsene ble levert til en butikk i sørlandsbyen. Ved en feil ble pølsene påført feil etikett og sendt ut.

– Stor respekt

– Vi har nå valgt å ta produserte produkter helt ut av sortimentet og fokuserer utelukkende på de produktene vi er store på i dette halalmarkedet. I vår bedrift har vi selvsagt stor respekt for muslimer, og har levert halalprodukter av god kvalitet til Agder i 40 år. Vårt mål er og har alltid vært å skape trivsel og glede rundt matbordet. Mangfold er viktig verdi for oss og vi har derfor vært opptatt av å kunne tilby norske muslimer tilgang til trygt halalslaktet kjøtt. Våre ansatte jobber hver eneste dag for å levere gode og sikre produkter ut i markedet, og er utrolig lei oss for rutinesvikten som har resultert i feilmerkingen.

Forutsigbarhet

– Noen vil hevde at det er vel drastisk å be om at IRN sertifiserer virksomheten. Holder det ikke at Mattilsynet gjør det?

– Halalsertifisering gir både oss og forbrukere en forutsigbarhet i forhold til hvordan halalproduksjon skal skje og hvilke rutiner som må gjennomgås og eventuelt endres i bedriftens interne kvalitetskontroll. I samarbeid ved Muslimsk Union i Agder, som også er en av eierne av IRN, vil vi fremover ha tett samarbeid og dialog.

I en håndverksbedrift vil det en sjelden gang skje avvik, all den tid det står mennesker på produksjonslinjene. Alle gjør feil, men det viktigste er hvordan vi som bedrift håndterer dette, gjennom å sikre at samme feil ikke skjer igjen.

Med ytterligere kvalitetssikring på plass, håper vi at vi fremover vil vise oss tilliten verdig, og gi muslimer trivsel og matglede gjennom trygt halalkjøtt, avslutter daglig leder Jens Eide.

– Alvorlig villedende

Mattilsynet reagerer sterkt på feilmerkingen.

– Merking av produkter som inneholder svinekjøtt med betegnelsen halal anser Mattilsynet som alvorlig villedende, sier Nina Merete Vehus i Mattilsynet Sør og Vest, avdeling Agder.

Slakteriet har fått omsetningsforbud. Det betyr at de ikke får lov til å selge grillpølsene videre.

– Får dere ofte henvendelser fra folk som mistenker at halalkjøtt nødvendigvis ikke er halal?

– Nei, det skjer ikke ofte, svarer Vehus.

Siste saker