Hampshire med stor fremgang i Sverige

HKScan er ansvarlig for utvikling og avl av griserasen Hampshire, et arbeid som har pågått i mer enn 40 år i Sverige. I dag er rasen svenskenes mest kostnadseffektive farrase… Les mer

HKScan er ansvarlig for utvikling og avl av griserasen Hampshire, et arbeid som har pågått i mer enn 40 år i Sverige. I dag er rasen svenskenes mest kostnadseffektive farrase og produserer sterke, produktive griser og populære kjøttprodukter av høy kvalitet under merker som Scan og Pärsons.

I 2020 økte seminsalget med Hampshire i Sverige med hele åtte prosent, og Hampshire styrket dermed ytterligere sin posisjon som markedsleder.

Les mer om svinerasen Hampshire

Suksesshistorien med Hampshire begynte for over 40 år siden med at Scan ønsket å finne og utvikle en passende farrase i et treraseavl, tilpasset svenske forhold. Forsøkene med Hampshire som far til slaktegrisene var svært vellykkede, og et avlsprogram basert på høy dyrevelferd ga produktive, robuste dyr med svinekjøtt av høyeste kvalitet.

I 2020 økte sædsalget for farraser i Sverige med 3 prosent. HKScans Hampshire økte med hele 8 prosent, og styrket dermed posisjonen som markedsleder ytterligere. Økningen i salget betyr at Hampshire nå har en markedsandel på 77 prosent av det totale sædsalget for farraser i Sverige.

Les mer om den norske avlsbesetingen for Hampshire på Bergan gård

Hampshire har også hatt suksess i eksportmarkedene, først og fremst Storbritannia og Norge. Totalt økte HKScan Hampshires salg med 16 prosent i fjor.

- Mange griseprodusenter som har testet konkurrerende alternativer til farraser, som Duroc, har nå byttet tilbake til Hampshire, noe som gjenspeiles i økningen i salg og den økte markedsandelen, forklarer Magnus Lindholm, driftssjef HKScan Sverige.

- Vi er fornøyde med den fine utviklingen, og vi tror på en fortsatt økning og er overbevist om at Hampshire på sikt vil vinne med sine gode egenskaper.

Hampshire – saftig med unik smak

Ettersom Hampshire er utviklet spesielt basert på svenske forhold, gir det gode produksjonsresultater i fabrikken. Et eksempel på dette er at Hampshire er utmerket til å bruke proteinet som finnes i rester av næringsmiddelindustrien som myse, skyllet melk, drikkevarer og druer. Restprodukter som brukes i større grad i Sverige sammenlignet med andre land der det er mer vanlig å mate på soya og kjemisk produserte aminosyrer.

- Det kan sies at Hampshire også bidrar til vårt viktige klima- og bærekraftsarbeid fordi det bidrar til å redusere behovet og bruken av soya i fôrtilstanden, avslutter Magnus.


I Norge har ScanPig AS rettighetene til Hampshire-rasen.
Ønsker du mer informasjon om rasen, kontakt Scanpig på mobil: 91359382.

Bestille semin? Kontakt Norsvin: https://norsvin.no/produkter/semin/
Bestille råne i Norge? Kontakt Kjell Bjørneng, mobil: 971 25 213.

Siste saker