Hampshire til Norge og råner til Sverige

Hampshire til Norge og råner til Sverige Kjøttbransjens Landsforbund (som KLF het på den tiden) etablerte ScanPig AS for å sikre at svineprodusenter som leverte til de private slakteriene også… Les mer

Hampshire til Norge og råner til Sverige

Kjøttbransjens Landsforbund (som KLF het på den tiden) etablerte ScanPig AS for å sikre at svineprodusenter som leverte til de private slakteriene også kunne drive med tre-rasekrysning. Duroc-rasen var Norturas eiendom og forbeholdt Norturas produsenter.

I august 2005 kom det 48 purker og en råne til Bergan Gård på Årnes. Dyrene ble innført fra Finland selv om selgeren var den svenske samvirkebedriften HKScan Sweden AB. Importen ble gjennomført i en operasjon med alle mulige sikkerhetsforanstaltninger for å unngå importsmitte.

Første gang på 25 år

– Da Hampshire ble valgt som farrase, var egenskapene mørere og saftigere kjøtt viktig i tillegg til at grisen var robust, nøysom og trivelig. Det var første gang på 25 år at det ble innført en ny griserase til Norge for kommersiell produksjon, så spenningen var stor. Med fantastiske flinke folk på Bergan Gård, var produksjon i trygge hender. Tyngre var det å få opp salget og innpass med en ny rase. Til tross for at sterke krefter i norsk svinenæring ikke ønsket rasen i Norge, vokste salget til ca. 30 000 doser i 2013. Fra da av steg salget raskt til over 60 000 doser (inkl. doser fra tappråner) i 2018, selv om markedsføringen stort sett skjedde med «munn-til-munn-metoden». Med tanke på at samvirkeprodusentene ikke kunne kjøpe Hampshire-semin om de ville unngå og miste pristillegg, var dette et fantastisk resultat, sier styreleder i ScanPig, Bjørn-Ole Juul-Hansen.

Vil skape bransjefellesskap

ScanPig tilrettela fra dag én for at produsentene skulle benytte 50 prosent farrase-genetikk i slakte-svina. Målet var å gi forbrukeren en best mulig opplevelse av mørt, smakfullt og saftig kjøtt. Når ScanPig først skulle skaffe en nye tredjerase til Norge, var det viktig å få knust myten om at svinekjøtt er «tørt og smakløst». Suksessen med Hampshire-kvaliteten gjorde det vanskelig for andre å ikke følge etter.

De private slakteriene er svært opptatt av å bidra til å skape bransjefellesskap og gode arbeidsvilkår for norske svinebønder. Det var derfor aldri aktuelt for ScanPig å hindre bønder i å bruke Hampshire-semin, uavhengig av slakteritilknytning. Da Nortura i 2018 åpnet en mulighet for at de private slakteriene også kunne gjøre durocen tilgjengelig for sine produsenter, valgte de å ta den kostnaden. Med det ga de også Nortura en årlig besparelse på flere millioner kroner.

Fall i salget

– For ScanPig betød dette selvsagt et betydelig fall i salg av doser i det norske markedet de følgende årene. Vi forstår godt at produsenter ønsker å prøve durocen, det er sikkert en helt OK gris. Men så lenge bonden ikke har et eget grunnlag for sammenligning så er det ikke godt å vite hva som er sannhet og hva som er propaganda. I ScanPig har vi jo stusset på hvorfor det har vært så viktig at flest mulig norske svinebønder for all del må unngå å prøve Hampshire. Vi tenker at for Norsvin, som også tapper og distribuerer Hampshire-semin, burde det være spennende å oppfordre bøndene til teste hele selskapets sortiment for å få tilbakemeldinger. Enhver får tenke sitt om hvorfor dette ikke skjer, sier ScanPigs styreleder.

To millioner slaktegris

Salget av Hampshire-doser ser nå ut til å ha stabilisert seg på 2014 nivå. Rånesalget i Norge har økt noe, og ScanPig vil oppfordre svinebønder til å vurdere egen tapping. Med en rånepris på 12 000 kroner vil det være god butikk for mange.

– Og Bergan har topp råner! I inneværende år er det solgt over 30 råner til Sverige og neste år er det planlagt for 44 solgte dyr. Dette er råner som inngår på toppen av avls-pyramiden i Sverige. Det er bare to gårdsbruk i Sverige, i tillegg til Bergan, som leverer råner for tapping på rånestasjonen. Og antallet Hampshireslaktegriser i Sverige er ca. to millioner, altså mange hundre tusen flere enn all slaktegris i Norge. Det bør være noe å tenke på for de som er mer en middels interessert i gris, sier Juul-Hansen.

Framover tror styrelederen at det økte fokus på god dyrevelferd og en avl tilpasset og fokusert på nordiske forhold både for grisen og forbruken, vil styrke Hampshiregrisens posisjon.

Siste saker