– Hold motet oppe i motgang!

– Hold motet oppe i motgang! Per A. Sleipnes Kjære produsent, uansett hvor du måtte befinne deg. Takk for den innsats du legger ned for å sikre norsk mat på… Les mer

– Hold motet oppe i motgang!

Per A. Sleipnes

Kjære produsent, uansett hvor du måtte befinne deg. Takk for den innsats du legger ned for å sikre norsk mat på norske bord. Og ikke minst: hold motet oppe når det stormer som mest og motkreftene er som sterkest i forbindelse med kjøtt- og eggproduksjon. Det vi har sett og opplevd i mediene de siste uker og måneder er en regelrett hets mot landbrukets kanskje aller viktigste produkter.

Det er ikke enkelt å stå oppreist når stormen av negativitet slår inn. EAT/Lancet-rapporten var en del av denne stormen. Da Gunhild Stordalen for et par måneder siden presenterte denne rapporten, var det mange tilhengere av norsk landbruksproduksjon som på forhånd hadde bange anelser. Ville rapporten avvise kjøtt og kjøttproduksjon totalt, eller ville den være «snill». Svaret er vel at den havnet på «mellomdistanse».

Rapportens grunnbudskap var for så vidt klart: Intet mindre enn menneskenes helse og klodens overlevelse står på spill om ikke folk flest kutter kraftig i kjøttforbruket. For Stordalen finnes det tydeligvis ingen en annen «mat-vei» enn EAT-dietten, der det globale kjøttforbruket er halvert og grønnsaksforbruket doblet? Men er dette veien å gå og er situasjonen så dramatisk?

Norsk kjøtt og måten dette kjøttet produseres på, er et eksempel til etterfølgelse for andre land på kloden.

Et viktig poeng som er verdt å trekke fram, er det som en av rapportens viktigste bidragsytere, svensken Johan Rockström, hevder. Han fastslår i rapporten at norsk kjøtt og måten dette kjøttet produseres på, er et eksempel til etterfølgelse for andre land på kloden. Poenget til Rockström er at norsk landbruk produserer protein til menneskemat basert på beitemark som ikke kan brukes til å dyrke f.eks. korn og grønnsaker. Slik sett framstår EAT-rapporten, merkelig nok, både oppløftende og litt «nedslående» for norsk kjøtt og kjøttproduksjon.

Det nedslående dreier seg om rådene rapporten gir og den strenghet i mengde den opererer med når det gjelder folks kjøttforbruk. Med 14 gram kjøtt pr. dag, blir det garantert magert for dem som lever av å selge kjøtt og kjøttprodukter her i landet. Men kjøtt vil i overskuelig framtid være fast inventar på folks spisebord. En god mediestrategi nå kan være å roe ned debatten ved å la være å diskutere detaljer, dempe polariseringen og fokusere på de positive sidene ved kjøtt. Sunt, godt og bærekraftig.

Jeg vil oppfordre alle norske kjøttprodusenter til å ha is i magen og ikke miste motet. Det vi nå ser er strømninger, selv om vi opplever en trend med nedgang i kjøttforbruket på bekostning av et vegansk kosthold.

Siste saker