En unik gris med internasjonal avl

Hampshiregris regnes i dag som en amerikansk rase. Opprinnelig kom den fra Storbritannia og ble eksportert til USA fra Hampshiredistriktet i Storbritannia så tidlig som 1825-1835.

Hampshire har stående ører og er overveiende sort i fargen, men har et belte av hvitt som dekker skuldrene og fremste del av ryggen, ned rundt brystkassen og øvre del av fram-lemmene.

Det som gjør den populær er de gode produksjonsmessige egenskaper med lavt fôrforbruk og høy tilvekst.Grisen har god muskelfylde med høy kjøttprosent, og er bærer av et spesielt gen, RN-genet. RN-genet medfører at kjøtt av Hampshire har spesielle kjøttkvalitetsmessige egenskaper.

Hampshirerasen har sin styrke som slaktgris og brukes som råne i slaktegrisproduksjonen. Den krysses med andre griseraser som utmerker seg på egenskaper som er knyttet til moregenskaper.

Avlen på Hampshire eies av HK Scan Sweden AB og den avlsmessige databehandling gjøres i et samarbeid av JSR-genetics i England.

Avlskjerne av omfatter avlsbesetninger i Sverige, England og Norge. I Norge drives avlen på Hampshire på Bergan gård ved Årnes som en del av ScanPigs virksomhet.

Effektivt avlsprogram med velavbalansert avlsmål:
Avlen på Hampshire er fokusert på produksjonsegenskaper; dager til 35 kg, dager til 100 kg, fôrforbruk 35-100 kg og slakteegenskaper; kjøttprosent, spekk ved 100 kg, eksteriør.