Hvem lager Norges beste julemat?

Her er den beste julematen, kåret under NM i Kjøttprodukter 2017 for akkurat ett år siden. Oppskriftene og produsentene er de samme, så det er all grunn til å tro at pinnekjøtt, medister og julepølser fortsatt står til gull.

Her finner du julematvinnerne fra NM i Kjøttprodukter. Søk på pålegg, pinnekjøtt, julepølser, medisterkaker og steker. Norske kjøttbedrifter gjennomfører annethvert år en storstilt konkurranse for å finne ut hvem som produserer den beste julematen og det beste pålegget. Alle kjøttprodusenter har mulighet til å delta, konkurransen er hard, utvelgelsen er objektiv og faglig. De største klassene julemat som ble vurdert i november 2017 var julepølse, pinnekjøtt, medisterkaker og pålegg. - Kåringen er ikke en tilfeldig utvelgelse gjort av kjendiser og synsere, men en seriøs vurdering ut fra råvare, utseende, lukt, smak og konsistens utført av fagfolk, sier kommunikasjonssjef Svein-Erik Eide hos NM-arrangøren KLF. Hvilket øl velger du til julemat? (bladet Kjøttbransjen nr. 8, 2021)
olsak-daniel
Daglig leder og medeier i Annis Pølsemakeri Mathallen, Daniel Byskov.
Han viser til at julemat og pålegg fra alle norske kjøttbedrifter er velkommen til å delta i konkurransen, fra store industrikonsern til små slakterbutikker. - Dette gir forbrukerne en god veiledning i det store utvalget av julemat, sier han. Selv om resultatene er ett år gamle er det de samme produsentene og de samme oppskriftene som brukes i vinnerproduktene denne julen. Her er en oversikt over Norges beste sylter helt tilbake til 2010. Hvem produserer Norges beste lutefiskbacon? I den kanskje gjeveste klassen, pinnekjøtt, stod i 2017 sju av produktene til Gull. Røkt pinnekjøtt fra Gunnar Ruud Catering AS og Urøkt Pinnekjøtt Jacobs Utvalgte fra Unil AS ble kåret til Norges beste. Best pinnekjøtt vurdert i konkurransen finner du her. Norges beste pinnekjøtt Regjerende Norgesmester i Røkt pinnekjøtt fra Gunnar Ruud Catering AS ble omtalt som et pinnekjøtt med godt utviklet aroma og en fin saltsmak, som også er veldig mørt og saftig. Regjerende Norgesmester i Urøkt pinnekjøtt fra Jacobs Utvalgte fra Unil AS beskrev dommerne som et grådig godt pinnekjøtt med god speke- og saltsmak. I tillegg var pinnekjøttet veldig mørt og saftig. Begge to ble beskrevet som norsk mattradisjon på sitt beste. Perfekt på alle bedømmingspunkter. I alt 72 forskjellige typer pinnekjøtt var påmeldt til NM. Det var ny rekord i NM - 10 flere enn i 2015 - og sier noe om mangfoldet. Blant disse 72 ble 19 premiert: 7 stod til gull, 4 til sølv og 8 til bronse.
Dommerbord, NM i Kjøttprodukter 2017
Dommerbord bedømmer pinnekjøtt, NM i Kjøttprodukter 2017
De beste julepølsene som ble vurdert i konkurransen ser du her. I klassen «kake» vant medisterkake fra Gunnar Ruud Catering AS. «Vinneren beskrives som en fantastisk medister til julemiddagen! God smak av kjøtt og krydder, som er saftig og med god spenst. Produktet står som en påle, konkluderer juryen. De beste medisterkakene som ble vurdert i konkurransen ser du her. Ekstra god pålegg til julelunsjen? Den Stolte Hane AS gikk til topps i delikatessepålegg med sin Kyllingfilet stekt og skivet med soltørket tomat. «Norgesmesteren er beskrevet som et veldig bra kyllingprodukt. Veldig god og avbalansert smak og lukt. Veldig positivt produkt som kan brukes til både pålegg, salatkjøtt, forrett mm. Bra jobba! Mør, saftig og god.», uttalte dommerne. Det beste delikatessepålegget til julelunsjen finner du her.
Hoveddommer NM i Kjøttprodukter Mette Juberg, KLF
Hoveddommer NM i Kjøttprodukter, Mette Juberg, KLF
Solid jury Mette Juberg hos KLF og Bjørn-Tore Teigen hos Matprat var hoveddommere for konkurransen. De hadde med seg 18 andre dommere. Alle dommerne er fagfolk med bakgrunn som pølsemakere eller næringsmiddelteknologer. Ingen av dem er ansatt i de bedriftene som deltar i konkurransen. - For kjøttbransjen er det avgjørende at konkurransen blir helt objektiv. Ingen kjente merkevarer skal ha fortrinn framfor mindre kjente produkter. Dommerne blir presentert for og servert et anonymisert produkt som de tester og smaker før de skriver ned sine kommentarer, sier Juberg. Etter hvert finnes det mange lokale kjøttvarer. For å få en best mulig bedømming av disse sender kjøttbedriften en beskrivelse på hvordan varene bør tilberedes. Slik kan dommerne smake produkter som er tilberedt på lokalt vis. Skal du ha pølsefest i romjulen? Her ser du Norges beste spesialpølser. Råd til forbrukerne - Hvilke råd vil du gi til forbrukerne som nå skal handle inn julemat? - Kjøp kvalitet, les varedeklarasjon nøye og se bort fra prisen. De fleste av oss kan spandere på oss den beste maten i jula. Det er med kjøttvarer som med andre artikler. Det er en sammenheng mellom pris og kvalitet, sier Juberg. Er du på jakt etter en ribbe med spisekvaliteter ut over det vanlige, er et tips å spore hvor grisen kommer fra, ved å studere varens såkalte EFTA-nummer. Det er 40 prosent sjanse for at ribbe med EFTA-nummer fra Fatland (117, 141 ,160 og 307), Furuseth (106), Prima (1908) og Midt-Norge slakteri (147) er av rasen Hampshire. Gå til kjøttbransjens EFTA-nummer søk
ribbe-illu1
Premium - jakten på ekstra god ribbe (Bladet Kjøttbransjen nr.9, 2017) Hun legger til at jul er preget av sterke følelser og tradisjoner. En typisk nordmann kan spise hva som helst på juleaften bare det er akkurat det samme som i fjor og hvert år tidligere. - Og hva spiser hoveddommeren selv på juleaften? - Ribbe av hampshire-gris. Verdens beste juleribbe, sier hun med et smil, og legger til at rasen også omtales som Rosenborg-gris fordi den er svart og hvit. For en trønder som Mette Juberg er det et ekstra argument. Gå til eget søk for vinnerproduktene i NM.

Siste saker