Import av ribbe sikrer julemiddagen

Kjøttbransjen blir ofte beskyldt for å rope ulv på høsten og i førjulstiden med tanke på for lite råvarer tilgjengelig til ribbe- og pinnekjøtt. Vi kan i år komme med en gladmelding. Det er nok til alle!

Den flotte sommeren vi har lagt bak oss førte til massivt (grill)-ribbe konsum. Vi spiste opp det som normalt hadde blitt fryst ned av ribbe, som skulle gitt oss julematen. Dessuten spiser vi stadig mer bacon gjennom hele året, og bransjen fryktet allerede på ettersommeren at det ville bli problemer med å få råvarer.

- Statens landbruksforvaltning responderte og har løst situasjonen på en smidig og god måte som sikrer en jevn tilgang av import, sammen med norsk ribbe, som vil dekke hele etterspørselen. I tillegg utnyttes ribben fra hele slakt av svin, som ble fryst inn før sommeren, sier Endre Myhr, markeds- og administrasjonssjef i KLF.

Importen i høst blir mellom 1500 og 2000 tonn sideflesk – som er råvaren for ribbe og bacon. Importen kommer fra Tyskland, Finland, Sverige og Danmark, og det er satt tollsatser som gjør at prisen blir den samme som for norsk råvare.

50-75 millioner ekstra i statskassen
- I oktober ble det tatt inn over 550 tonn til en tollsats på kr 33,- per kilo. I november og desember er tollsatsen økt til kr 35,50 per kilo. Råvareprisen i landene ribben kommer fra er over 25 norske kroner. Og i tillegg kommer merverdiavgiften på 15 prosent, sier Myhr. Altså havner det i størrelsesorden 50-75 millioner ekstra i statskassen bare i toll.

- Dagligvarehandelen kjører hardt på billigribbe i år igjen og prisen som møter forbrukerne i butikk henger ikke sammen med råvarekostnaden kjedene har selv. Likevel blir det nok. Det er bare å glede seg til mange ribbemåltider i ukene som kommer, sier Myhr. Han legger til - ikke vent med å handle inn til lillejuleaften – ribben må saltes og pepres minst en dag før du steker den.

Siste saker