Jakter også på grillpølser

Jakter også på grillpølser VEGÅRDSHEI Om høsten er det fullt kjør etter grillpølser. Når jegerne fra Vegårshei skal sørge for matauk, vanker det pølse ved bålet. Georg Mathisen Alex van… Les mer

Jakter også på grillpølser

VEGÅRDSHEI Om høsten er det fullt kjør etter grillpølser. Når jegerne fra Vegårshei skal sørge for matauk, vanker det pølse ved bålet.

Georg Mathisen

Alex van Kaam snakker varmt om pålegget fra Slakter Frivold.

– Jakt står veldig, veldig sterkt her, sier butikksjef Alex van Kaam på Kiwi Vegårshei.

Han driver kommunens eneste dagligvarebutikk. Der selger han lite viltkjøtt, men til gjengjeld har han hendene fulle med å sørge for forsyninger til jegerne.

Ostepølse

– For det meste går det grillpølser. Men vi har også en del ostepølse som selger veldig mye her, forteller han. Kommunen eier mye skog, og jakten foregår for det meste i bygda. Det betyr at jegerne har mer behov for den enkle maten ved bålet enn for de store middagene på hytta om kvelden.

Generelt opplever han butikken sin som veldig gjennomsnittlig. Siden det ikke er andre butikker på Vegårshei, henter han kunder i alle generasjoner.

– Det går i kjøttdeig, og i fårikålsesongen selger vi mye lam. Det er mye tradisjonsrik mat som går her, altså. Vi er vel ikke den butikken som er først ute med nye trender på kjøttmarkedet. Kundene synes det er moro å prøve nye ting, men de faller alltid tilbake på det som er tradisjonelt og kjent, konstaterer van Kaam.

Den var Spar frem til 2014 – nå er Kiwi Vegårshei kommunens eneste butikk.

Frivold-pålegg

På lokalmatfronten er pølsene fra Jens Eide populære, og Kiwi-butikksjefen snakker varmt om pålegget fra Slakter Frivold i Kristiansand.

– De har for eksempel marinert svineplomme og amerikansk skinke som selger veldig bra. Vi får dem gjennom Spesialgrossisten, sier han.

Alex van Kaam synes at kjøttleverandørene generelt gjør en veldig god jobb. Han føler at råvarene er gode og trygge, og det er svært sjelden problemer. – Kundene stoler veldig mye på produsentene som er bak kjøttet, sier han.

Juletradisjoner

Apropos trygge: Kiwi Vegårshei er nødt til å følge opp smittevernet ekstra godt. – Vi er den eneste butikken her oppe; derfor må vi være ekstra strenge. Vi leverer ut medisin, forklarer van Kaam.

Nå gjør han seg klar til en jul der kundene på Vegårshei er like tradisjonelle som ellers i året:

– Det går pinnekjøtt, ribbe og kalkun – tradisjonsrik mat. Medisterkaker, såsisser og julepølse selger vi mye av, sier Kiwi-butikksjefen.

Siste saker