Julebord: Kræsj, men ikke krise

Tidlige julegaver, gavekartonger og mer butikksalg. Slik prøvde de klassiske julematleverandørene å kompensere da julebordsesongen gikk i vasken. Per A. Sleipnes – Det blir ikke som før. Slik var gjennomgangsmelodien…

Tidlige julegaver, gavekartonger og mer butikksalg. Slik prøvde de klassiske julematleverandørene å kompensere da julebordsesongen gikk i vasken.

Per A. Sleipnes

– Det blir ikke som før. Slik var gjennomgangsmelodien blant kjøttbedriftene allerede før det var sikkert om julebordsesongen ville bli noe av. Kjøttbransjen har snakket med noen av bedriftene som pleier å levere mye godt til julebord. Noen julebordsesong å snakke om, ble det ikke i år, men likevel er det ikke krisestemning å spore.

– Den julebordsesongen, den tror jeg ikke blir så voldsom, nei, oppsummerte Bjørge Løvik hos Angus Gaupset i Kristiansund i forkant av de klassiske julebordshelgene.

Færre arrangement

Han er i gang med en sesong med færre arrangement og færre mennesker. Håpet er litt mer lunsjpreget felles bespisning på arbeidsplassene den siste tiden før jul, men han regner ikke med den samme aktiviteten kveldene og helgene.

Løsningen for Gaupset har vært å prøve å få folk til å kjøpe julegavene tidlig og ha flere arrangement hjemme med venner og familie. – Vi må være litt kreative, sier Løvik.

Han kan derimot glede seg over at butikksalget går opp. Folk reiser mindre og handler heller mer eksklusivt når de skal kose seg hjemme. Flere kunder i butikken er ikke nok til å kompensere for det som ble borte på catering da konfirmasjoner og bryllup ble avlyst, men det nærmer seg.

Bestillinger

Også Oddbjørn Hole hos Hole Kjøtt har et lyspunkt å vise til selv om julebordene ikke blir så mange. Ålesundsbedriften har fått flere bestillinger på gavekartongene sine, og Hole tror det kanskje er fordi det blir flere mindre, private julebord når de store ikke blir noe av.

– Vi tenker nok at bedriftene er litt mer forsiktige med julebord og heller satser på en annen måte, for eksempel med presanger. Dessuten bruker jo folk slakteren når de skal ha julematen. Men dette er sånt som vi ikke vet ennå, understreker Hole.

Det samme sier Kurt Mydland hos Mydland i Tromsø. – Alle har hatt inntrykk av at det skulle bli roligere, men samtidig har ordreinngangen vært relativt god, sier han og håper på mer catering nå som det er mindre ute i restaurant.

Ned mot 50 prosent

Erik Strøm-Larsen er en av de få som tallfester spådommene. – Jeg tenker at vi må regne med bortimot 50 prosent svikt. Vi leverer til både restauranter og kantiner, og det blomstrer ikke, akkurat, sier han.

Som du kunne lese i Kjøttbransjen nummer 5 i år, har Strøm-Larsen i Oslo fått en god start i dagligvaremarkedet. – Vi håper på å ta igjen litt der. Og så er det alltid spennende hvordan det går i butikk og om vi klarer å få unna nok der til at kundene slipper å stå så tett. Men håpet er vel egentlig at det retter seg til neste år, for i år blir det nok ikke den beste jula, sier Erik Strøm-Larsen.

Erik Sørensen hos Strøm-Larsen i Oslo (på bildet øverst) er klar med julematen, men måtte forberede seg på en julebordsesong med 30 til 50 prosent svikt i restaurantmarkedet.

Forberedt på stopp

Også Brødr. Ringstad tenker på konkrete tall. Salgssjef Elise Lilletorp i Rakkestad-bedriften forteller om restaurantkunder som forventet at omsetningen skulle ned med en tredjedel og at de ville greie å betjene rundt 60–70 prosent av de kundene de hadde i fjor.

– Det synes jeg er veldig optimistisk. Men så har vi også erfart at det snur på dagen. Vi jobbet ut fra scenarioet om at de skulle 60–70 prosent, og så var vi også veldig forberedt på at det kunne bråstoppe på dagen sånn som det gjorde i mars, sier hun.

Ringstad har rundt to tredjedeler av omsetningen sin til hoteller, restauranter og kantiner. – Det er et helt annet sug i dagligvaremarkedet. Vi er ikke så store der, men når de store ikke har greid å levere, så har vi fått et lite smutthull. Dermed har vi klart å kompensere en god del. Det har vært en formidabel vekst i dagligvaremarkedet, og i Østfold merker vi jo også at grensen er stengt, sier Lilletorp.

Monica Brandtzæg på Båtsfjord Brygge driver en av mange restauranter som har måttet håndtere helt annen julebordsesong. Hun la opp til flere og mindre julebord, bufféløsninger bare i mindre grupper og et større utvalg av menyer.

Siste saker


Optimized by Optimole